Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові три дні стояв військовий табір

З 13 до 15 травня у сквері "На валах" перед Львівською облдержадміністрацією розгорнувся музей військової техніки. Під відкритим небом люди роздивлялися справжні танки, гармати та рушниці. Оглядали побут солдат, які брали участь у Першій та Другій світових війнах на території України. Це австро-угорські війська, Червона Армія, дивізія СС "Галичина" та УПА.

У військових наметах акуратно розкладені бойові нагороди. Заходить командир і перевіряє, чи все на місці й за статутом. Біля його стола – автомат Калашникова і ще кілька одиниць зброї. За два кроки від командирського намету готують рядові солдати. У невеликому казанку шкварчить м'ясо. Скоро обід. Військовий табір обгородили дротом та мотузками.

Організатори дійства – члени Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять". Вони й переодяглися у військових XX століття. Захід провели на честь відзначення 125-ї річниці від дня народження засновника ОУН Євгена Коновальця.

"За три дні прийшла велика кількість людей. По мові розуміємо, що найбільше приїжджих зі східних, південних та північних теренів України. Люди цікавляться - і це добре. Без військової історії нам буде важко боротися з зовнішнім ворогом. Український народ будуть використовувати проти своєї держави, як це вже багато разів і робили", – вважає голова ГО Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач.

В останній день роботи музею зібралося кілька десятків людей. Усі уважно роздивлялися раритетну техніку: автомобілі, зброю. У військовій машині сидить Віктор Стефанович. Чоловік є членом Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять". Одягнений у форму австрійської цісарської армії. На фестивалі виконує роль солдата, який перейшов на бік України й бореться за її свободу.

"Австрія під час Першої Світової не могла функціонувати так, як раніше. Кожен народ почав відходити і боротися за незалежність. Український теж. Воювали з російською армією, навіть між собою воювали, були і такі моменти", – розповідає Віктор.

До нього часто підходять люди. Запитують, про техніку, зброю, хочуть познайомитися з новими приладами й військовим приладдям.

"Про Другу світову добре знаю із розповідей своїх дідусів. Прийшов, щоб на власні очі подивитись, як жили тоді солдати. На Західній Україні одні боронили рідний край в Червоній Армії, другі в – СС Галичина. Там теж багато було. Прадід мій по татовій ліній ордени та медалі отримував як червоноармієць. Інший дід – в СС Галичина воював", – розповідає львів'янин Тарас Магмет.

На фестиваль прийшли й жінки.

"Історію повинні знати всі. Атмосфера у сквері сприяє навчанню. Все цікаво. В музей ти прийшов, нічого рукам не можна чіпати. Тут можна і підійти, і сфотографувати", – задоволена відвідувачка Юлія Чорна.

Галина Ганушевська прийшла підтримати сина Василя. На фестивалі хлопець – солдат УПА. Поки син розводить багаття, жінка його фотографує для сімейного альбому.

"Маю свого солдата. Уже три роки у Товаристві "Пам'ять". Підтримую, як можу –й морально, й матеріально. Кожної суботи-неділі він у роз'їздах. У фільмах знімається. Завдяки сину, стала розумітися на військових речах. Щоразу треба готувати йому різні приладдя із собою, вишиванку, військову форму та прилади", – розповідає Галина.

Це перший Фестиваль військових традицій і звитяг України. Раніше Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" проводило схожі, але значно менші, заходи.

До Дня захисника України, 14 жовтня, Товариство планує провести ще один 3-денний фестиваль. Хочуть показати також техніку та устрій військових формувань часів Київської Русі та козаччини.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ