Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові триває конференція з української археології

8 листопада на базі Історико-краєзнавчого музею міста Винники розпочав свою роботу Міжнародний науковий семінар «Історія української археології: постаті, центри та наукові школи». Науковий захід відбувається під егідою голови Львівської обласної держаної адміністрації Михайла Костюка, повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Учасниками семінару стали археологи та історики з Польщі, Росії, Канади та Молдови. Україна представлена науковцями з Києва, Одеси, Запоріжжя, Івано-Франківська, Чернівців, Севастополя, Тернополя та Луцька.

«Музей молодий, ще не минуло й 20 років з часу його заснування, але він уже має свій помітний слід в науці – займається дослідженням та збереженням надбання народу, – зазначив Михайло Костюк. – Недаремно вже третій рік поспіль на базі Історико-краєзнавчого музею міста Винники проводиться спеціалізований науковий міжнародний семінар». Голова облдержадміністрації побажав учасникам семінару плідної праці та пообіцяв сприяти в реалізації проектів музеїв.

«Ми точно знаємо, що культурне надбання українців повинне бути максимально досліджене та збережене, бо всесвітня глобалізація нівелює національну ідентичність народів. Вважаю, що повинні бути створені такі умови, щоб кожен клаптик землі був обстежений, а не залитий бетоном, – зауважив голова облдержадміністрації. – Я консервативний у цих питаннях. У 1995 році поблизу Бібрки ми планували відкрити піщаний кар’єр. Попередньо самі замовили археологічне дослідження. Виявилося, що на цій території були присутні пам’ятки, яким налічується 7-8 тисяч років. Коли це з’ясувалося, ми відмовилися від розробки кар’єру на цій ділянці».

На думку Михайла Костюка, Львів та область мають ще безліч недосліджених скарбів, а збірки місцевих музеїв можуть вразити поціновувачів. «Благодійний фонд Рената Ахметова «Розвиток України» профінансував Державний природничий музей у Львові. Чому серед багатьох українських музеїв переміг саме львівський? Бо тут зібрана потужна експозиція, збережені експонати, аналогів яким немає в світі», – зазначив керівник області.

Директор Історико-краєзнавчого музею міста Винники Ігор Тимець розповів про плани щодо будівництва Музейного комплексу історії, культури та побуту етнічних українців з Надсяння, Лемківщини, Холмщини та Підляшшя з сектором історії української еміграції. З його слів, згідно з Указом Президента України «Про заходи у зв’язку з 60-ю річницею примусового виселення етнічних українців з території Польщі» за безпосередньою участю науковців музею розроблено проект Музейного комплексу, який має бути збудований у Винниках. Як розповів Ігор Тимець, для реалізації цього проекту у місті виділено 1,5 га землі, розроблено робочий проект музейного комплексу, апробацію якого проведено на кількох міжнародних конференціях.

Довідка:

Історико-краєзнавчий музей м. Винники створено в 1991 р., постійно діючу експозицію відкрито у 1994 р., а у 1996 р. музей отримав статус установи обласного підпорядкування.

Експозиція музею розміщується у трьох виставкових залах: Археологічна колекція музею розповідає про історію міста та околиць від пізнього палеоліту (27 тисяч років) до кінця ХІІ–ХІІІ ст.

В другій залі експонуються грамоти та документи, предмети побуту та культу, стародруки, які ілюструють життя Винник у ХІV –на початку ХХ ст., різьба по дереву, архівні документи тощо.

В експозиції “Видатні люди” можна оглянути особисті речі, фотографії та документи видатних українців.

Музей одним з перших розробив комп’ютерну програму для каталогізації та інвентаризації фондів, а також інтерактивної подачі експозиційного матеріалу, яка успішно пройшла апробацію з часу відкриття оновленої експозиції. Завдяки комп‘ютеризації експозиційних залів відвідувачам надано можливість ознайомитися також і з частиною тих експонатів, які знаходяться у фондах.

Історико-краєзнавчий музей м. Винники з моменту створення проводить постійну науково-пошукову роботу по збільшенню і збереженню фондів, організації виставок, зустрічей, круглих столів тощо. Наукові працівники музею є постійними учасниками наукових конференцій, зокрема і міжнародних (тематика виступів: археологія, охорона культурної спадщини, проблеми депортованих українців, проблеми сучасного музейництва).

У 2010 р. на базі музею був вперше проведений Міжнародний науковий семінар «Археологія українсько-польського пограниччя», високий рівень якого знайшов продовження в наступному міжнародному семінарі: «Декоративні та культові вироби з Вісло-Дніпровського регіону» (2011 р.).

Значним доробком музею є видавнича діяльність: двомовний фотоальбом «Таємниці тютюнової фабрики» (Львів, 2005), каталог «Скарб гальштатсько-латенської доби» (Винники, 2006), збірники наукових праць: «Археологічні дослідження Винниківського Історико-краєзнавчого музею за 1991 рік» (Винники, 1992) та «Наукові студії Історико-краєзнавчого музею м. Винники» (випуски 1-4; Львів-Винники, 2008-2011). Готується до друку випуск 5 (2012 р.).

Щорічно музей організовує археологічно-етнографічні експедиції, в результаті роботи яких отримано нові матеріали для наукової роботи та значно поповнюється фондова збірка музею.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ