Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться концерт духового салезіянського оркестру з Освенциму

Наступної неділі, 22 травня, на площі Ринок у Львові відбудеться концерт духового оркестру «Соколи» з м. Освенцим (Польща). Початок о 16.00.

Колектив приїде на запрошення владики Венедикта, єпископа-помічника Львівської архиєпархії УГКЦ за сприяння Згромадження Салезіян у Львові.

Духовий оркестр «Соколи» – об’єднання професійно-технічних навчальних закладів Згромадження Салезіян в Освенцимі складається зі студентів і школярів. Керівники Ярослав Сокіл і Роман Марчиньский, диригент – отець-салезіянин Зенон Латавца. Їх об’єднує любов до музики, відданість своїй справі. Репетиції, що відбуваються декілька раз на тиждень відшліфовують талант і характер молоді. Колектив неодноразово здобував визнання та нагороди за межами Польщі – в Литві, Італії та Україні.

Довідка.

Перший салезіянський духовий оркестр був створений в ораторії в Турині, а згодом, з розвитком монашого чину, й у інших спільнотах, так що це був один з елементів, характерних для цього згромадження.

Коли салезіяни прибули в Польщу і відкрили перший будинок в Освенцимі (1898), то відразу створили духовий оркестр, яким керував о. Август Хлонд (у 1922 році вже налічував 50 хлопчиків). Після здобуття Польщею незалежності заклад отця Боско почав відігравати роль місцевого культурного центру, здійснюючи широку музичну, театральну та спортивну діяльність, спрямовану для потреб місцевої громади.

Школа Салезіян в Освенцимі є найстаршою салезіянською школою в Польщі. Заснована у 1900 році. В даний час в ній навчається більш ніж 900 учнів та студентів, що здобувають освіту в гімназії, ліцеї, технікумі та професійно-технічному училищі. У 1941 році школа пережила драматичні моменти. Всього в 2 км від Салезіянського інституту було збудовано концтабір Аушвіц-Біркенау. Багато салезіянських священиків загинули допомагаючи ув’язненим. Серед них, салезіянець Йосип Ковальський, беатифікований Папою Іваном Павлом II, як мученик.

Велич.Львів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ