Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулась конференція щодо найкращих практик децентралізації

Учора, 26 жовтня, у Львівській обласній раді відбулась підсумкова конференція на тему "Кращі практики об'єднання громад та дороговкази на майбутнє"

Насамперед перший заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський у вітальному слові наголосив: «Перші результати реформи децентралізації вже помітні, ми їх бачимо на рівні пересічного мешканця. Це свідчить про те, що ті, хто взяв на себе відповідальність стати першими в цьому процесі, – ті реально досягли успіху».

Особливим гостем був Юрій Ганущак – експерт швейцарсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні".

Загалом участь у конференції взяли представники вже об’єднаних та готових до об’єднання громад Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей.

Конференція відбулась у зв’язку із завершенням Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» проекту «Об’єднуймося свідомо: підвищення ефективності об’єднання громадян у Львівській області». Ще одна підтема –  внесення змін до Перспективного плану об’єднання громад Львівщини.

Отож, під час конференції відбулись три дискусійні панелі. Було обговорено досвід і актуальний стан об’єднання громад, формування життєдайних громад та перспективи, зокрема фінансовий розвиток.

Також було проаналізовано прийняту депутатами Львівської облради у новій редакції Програму проведення обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку на 2016 – 2020 роки.

Проект «Об’єднуймося свідомо: підвищення ефективності процесу об’єднання громад у Львівській області» реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». Проект здійснюється в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом. Метою проекту є підвищення ефективності процесу об’єднання громад та удосконалення навичок управління місцевим розвитком в нових умовах на території різних за вихідними умовами та потенціалом пілотних громад Львівської області: Головецької, Чукв’янської та Белзької.  У рамках проекту передбачено такі заходи: здійснення аналізу потенціалу, бюджету та ресурсів об’єднаних Головецької, Чуквянської та Белзької громад; планування місцевого розвитку у трьох вибраних громадах за участі широкого кола представників влади, громадськості, експертів та місцевих лідерів; здійснення широкої інформаційно-просвітницької кампанії з метою презентації кращих практик для зацікавлених громад Карпатського Єврорегіону.

Нагадаємо, що станом  на сьогодні на Львівщині сформовано 16 об’єднаних територіальних громад. 15 із них мають прямі бюджетні відносини з Міністерством фінансів. Ще одна, Ходорівська громада, в якій вибори провели у березні, почне працювати з 1 січня 2017 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ