Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові відбулась серія відкритих пластичних операцій для бійців АТО

На базі Львівського військового шпиталю хірурги з Києва та Львова почали надавати висококваліфіковану допомогу. Медики активно долучають до навчання молодих хірургів та лікарів-інтернів, адже лікування після уражень на полі бою – нова для України практика.Про це повідомила прес-служба хірурга Ростислава Валіхновського.

Пластика обличчя, видалення рубців, усунення наслідків вогнепального поранення передпліччя та реконструкція носа – такі складні операції раніше виконувалися лише у столиці.  Однак тепер у Львівському військовому госпіталі київські хірурги на чолі з заслуженим лікарем України, відомим хірургом Ростиславом Валіхновським безкоштовно оперуватимуть бійців, поранених на сході України.

«Бойова травма складається з двох частин, – пояснює хірург Валіхновський, – це гостра травма, котра лікується відразу після вивезення з поля бою в спеціалізованих госпіталях. Пізніше настає черга для відновного та реконструктивного лікування, котрим займаються як військові, так і  цивільні медики».

На операціях були присутні не лише лікарі, а й студенти-медики, котрі планують стати хірургами. Лікарі кажуть, що допомога пораненим для української медицини – новий досвід, адже бойові травми відрізняються від побутових. Поранені у зоні АТО здебільшого мають вогнепальні або мінно-осколкові ураження, і подібні рани   заживають значно довше та потребують додаткової реабілітації.

«Таке навчання для молодих хірургів неоціненне, тому що досвіду допомоги пораненим на полі бою у нашої країни не так багато», - відзначає лікар-інтерн з Ужгорода Олександр.

Військовий 24-ї бригади Роман, що служив під Луганськом, два роки тому під час нападу на блокпост отримав кульове поранення у зоні щелепи та осколкові поранення нижніх кінцівок. Він переніс кілька операцій, але через травму щелепи йому все ще тяжко говорити, а рубці, що залишилися на обличчі, не дають можливості забути подих війни. Зараз хірург Ростислав Валіхновський прооперував хлопцеві обличчя, прибравши шрами, залишені осколками.  Подібну операцію два місяці тому хірург зробив Юрію Закупцю зі Львова. Після поранення під Пісками у нього були розірвані м’які тканини обличчя. Первинне зшиття шкіри було зроблено не досить вдало – хлопець не міг повноцінно їсти та розмовляти. Хірург Валіхновський провів втручання, котре дозволило Юрію позбутися фізичних вад та забути про рубці на обличчі. Юра вже пройшов реабілітацію та повернувся до служби у сухопутних військах. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ