Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбулася світова прем’єра симфонії присвяченої воїнам АТО

1/2
У Львові відбулася світова прем’єра симфонії присвяченої воїнам АТО, - регіональний медіа-центр Міністерства оборони України (м. Львів).

Симфонія №8 «Нескорені» – саме так називається твір відомого сучасного українського композитора Олександра Яківчука, написана ним, як присвята героям-українцям, які виборюють незалежність держави у боях із проросійськими бойовиками на Сході України.

Світова прем’єра твору відбулася у Львівській обласній філармонії, а виконували її військові музиканти зведеного духового оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та 2-ї Галицької бригади Західного територіального управління Національної гвардії України під керівництвом військових диригентів підполковника Богдана Катриняка та Романа Вовка.

 За новітню історію музики, мається на увазі ХХ століття, повноформатний симфонічний твір, присвячений подвигу солдатів створювався композиторами лише чотири рази. Думки українців зараз із нашими синами, братами і сестрами, які захищають Україну на Донбасі, – говорить композитор, доцент кафедри композиції Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Олександр Яківчук, – Моя симфонія – це 18 хвилин музики, на створення якої надихнули подвиги оборонців Донецького аеропорту, Дебальцівського плацдарму. Тисячі солдатів та офіцерів. Усі вони звучать в акордах «Нескорених».

Зі слів підполковника Богдана Катриняка, який окрім диригування зведеним оркестром був ще й режисером концерту, зігратися із колегами-музикантами із Національної гвардії було не важко.

Ми мали кілька спільних репетицій. Досконально розглянули усі партитури,   усе решта – справа техніки. До того ж, «Симфонія №8 «Нескорені» насправді дуже сильний, емоційний твір. Гадаю, це нова віха в сучасній оркестровій музиці. Тим більше, що вона присвячена українській армії, – говорить військовий диригент.

Прем’єра здобула вир схвальних відгуків від учасників АТО. Адже під час виконання симфонії були присутні курсанти НАСВ, які брали участь у проведенні Антитерористичної операції на Донбасі. З їх слів, почута ними симфонічна музика має глибоке емоційне забарвлення.

У концертній програмі, яка співпала також із 65-річним ювілеєм композитора, у виконанні військових оркестрів та Галицького академічного камерного хору прозвучали також низка інших відомих творів українських та зарубіжних композиторів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ