Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові відкрили меморіальну таблицю о. Маркіяну Шашкевичу

Сьогодні, 29 липня, у Львові біля пам’ятника Митрополиту Андрею (пл. Святого Юра) відбулось Свято Української Молоді «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер». У рамках святкувань об 11.00 год. відкрили та освятили меморіальну таблицю о. Маркіяну Шашкевичу. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Також з нагоди вшанування 152-ї річниці від дня народження Духовного Провідника української нації Митрополита Андрея Шептицького, у Львові випущено сувенірну поштову марку. Урочиста церемонія погашення серії сувенірних поштових марок та колекційних конвертів із зображенням Митрополита Андрея відбулась сьогодні навпроти Собору Святого Юра, біля входу у Митрополичі палати.

«Відкриття та освячення меморіальної таблиці о. Маркіяну Шашкевичу – це визначна подія для нашого міста і для Собору Святого Юра зокрема. Це справжня гордість та відновлення історичної справедливості, адже саме в стінах цієї святині з уст великого світоча українського народу вперше пролунала проповідь українською мовою.

Знаменна його постать й досі для сучасного Львова та сучасної України. Хоча о. Маркіян Шашкевич прожив всього 32 роки, він встиг залишити по собі безцінну літературну, громадянську та духовну спадщину. Незважаючи на усі перешкоди на своєму життєвому шляху, докладав титанічних зусиль заради  розвитку і популяризації української мови, укріплення українського духу.

Продовжуймо плекати його спадщину сьогодні, щоб залишатись самими собою, щоб наступні покоління змогли наслідувати нас в патріотизмі, у милосерді, відвазі та вірності своєму місту та державі», - зазначив Євген Бойко, в.о. директора департаменту «Адміністрація міського голови».  

Унікальну марку та мистецьку експозицію розроблено львівськими художниками і дизайнерами з ініціативи Центру соціальних проектів «Хочу жити» та ТМ «Юрашки» спеціально до дня народження Митрополита Андрея Шептицького.

«Відкриття і освячення меморіальної таблиці о. Маркіянові Шашкевичу – подія не тільки українського, європейського, але й світового значення, це відновлення історичної справедливості. Таблицю о. Маркіянові Шашкевичу встановив ще Митрополит Андрей Шептицький у 1911 році до 100-річчя від уродин цієї великої людини. Пізніше ця таблиця була знищена царськими жандармами. Коли арештували Митрополита Андрея, то таблицю вкрали. Вона мала дорогоцінні метали і камені. Після повернення Митрополита Андрея, він робив спроби відновити таблицю. Йому це вдалось, але оновлена таблиця була більш скромна. Коли прийшла радянська влада, то цю таблицю було знову знищено. Протягом багатьох років ми проводили дослідження в бібліотеках, архівах, переписках – і віднайшли описи цієї таблиці. На превеликий жаль, фото не вдалось відшукати. Завдяки скульптору Василю Гурмаку і команді нам вдалось максимально приблизити цю таблицю до такої, якою вона була 106 років тому», – розповідає Григорій Брунець, президент Центру національного виховання імені Андрея Шептицького, голова оргкомітету Свята Української Молоді «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ