Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкрили новий меморіал воїнам, які віддали життя за Україну

У минулі вихідні з нагоди Дня захисника України у сквері «Батуринський» біля військового храму Стрітення Господнього на вулиці Клепарівській відкрили пам’ятний хрест «Воїнам, що віддали свої життя за Україну».

Довкола ідеї встановлення Пам’ятного хреста згуртувалося більше десятка громадських організацій Львова. Схожі меморіали встановлюють по всій Україні, зокрема на Сході.

Ініціатором встановлення пам’ятного хреста у Львові був Ігор Коцюруба, керівник громадського формування «Патріот». Роботи зі спорудження тривали трохи більше місяця.

«Він символізує всіх воїнів: починаючи від тих, які були за часів Володимира Великого, і закінчуючи тими, які боронять Україну у теперішній війні з Росією, які віддали своє життя за нашу державу. Пам’ятний хрест символізує нашу перемогу», — пояснив Ігор Коцюруба.

За словами голови ГО «Громадська надія» Віталія Свіщова, почувши про ініціативу, до неї стали долучатися громадські активісти і просто небайдужі місцеві жителі.

 «Ми разом з іншими активістами почали опікуватися цим парком давно, — каже голова громадської організації «Громадська надія» Віталій Свіщов. — Раніше сквер пустував, але  ми облагородили територію, озеленили, згодом у сквері виросла церква, з’явилися лавочки і все змінилося на краще. Зважаючи на це, ми вирішили, що не зайвим буде встановити тут і пам’ятний хрест воїнам, які померли за Україну. Наша громадська організація допомогла коштами, будівельними матеріалами. І так спільними зусиллями ми перетворили сквер на красивий, європейський», — додає активіст.

Не залишилася осторонь і Львівська обласна державна адміністрація, яка фінансово підтримала проект. У її планах також встановити тут меморіальну дошку, аби пам’ятати усіх полеглих бійців.

«Ті, чию пам’ять нині вшановуємо, полягли, щоб  більше на нашій землі ніколи не було ворожого чобота, щоб ніхто не розказував, як нам жити, бо ми, українці, самі можемо дати собі раду, зробити так, щоб тут був лад і порядок», — зазначив голова ЛОДА Олег Синютка.

Меморіал споруджено за ініціативи та безпосередньої участі ГФ «Патріот», Національного Корпусу Львівщини, ГО «Української спілки учасників АТО», ГО «Інвалідів-учасників АТО» та за сприяння Олега Синютки, ГО "Розвиток Громади", міської спілки ветеранів Афганістану, ГО «Центру сприяння ветеранам, полоненим та зниклим безвісти в АТО» та ГО "Громадська Надія ".

Відкривали ж пам’ятний хрест урочисто: з освяченням, покладанням квітів, святковими залпами та концертом.

Схожі меморіали вже є на Сході України, в інших містах, а також на Личаківському кладовищі у Львові. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ