Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкрили перший на пострадянському просторі будинок для людей з особливими потребами

Сьогодні, 17 листопада, відбулося урочисте відкриття першого в Україні та першого на пострадянському просторі будинку для людей з особливими потребами. Відкрила його спільнота «Ковчег» за адресою вул. Чигиринська, 75. Урочисте відкриття унікальної соціальної інституції відвідав також міський голова Львова Андрій Садовий. А освячення будівлі провів владика Венедикт. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Мені дуже приємно, що наша громада спромоглася і ми перші не тільки в Україні, але і перші на пострадянському просторі маємо такий добрий будинок, де буде добро, де буде Божа Ласка, де буде добре співжиття людей, людей, які є особливі, які люблять світ.

Мене сьогодні журналісти спитали: «А от що ці люди можуть дати?». Насправді вони можуть дати щиру, безмежну і таку велику любов, яку не купиш за гроші, бо в них немає двійних чи трійних стандартів. Вони просто відкриті своїм серцем. Вони нас всіх люблять. Вони дають нам енергію рухатись вперед, робити добрі справи, міняти цей світ, робити його прихильним до людини і всім нам разом творити місто, в якому хочеться жити», - сказав під час вітального слова з нагоди відкриття будинку міський голова Львова Андрій Садовий.

Також міський голова з цієї нагоди зробив майбутнім мешканцям соціальної будівлі подарунок - книгу Джорджа Вайґеля «Свідок надії. Життєпис Папи Івана-Павла II». «Я хотів би подарувати книгу про Святого Івана Павла II для всіх, хто буде мешкати в цьому будинку, щоби мали її в своїй бібліотеці. Це людина, яка мала особливу Божу Ласку, тому я б хотів, щоб волонтери завжди нашим друзям читали цю книжку, бо тут є дуже добрі і мудрі речі», - сказав Андрій Садовий.

«Сьогодні подія є особлива. В сучасному світі якось ми не вчимося шанувати одні інших. Коли перед нами постають особи, які є інакші, для нас не завжди є просто з ними поводитись, бо вони часом неповносправні. Але кожен з нас по своєму неповносправний в певних ділянках. І цей осередок, ця спільнота дає нам можливість просто побачити, що люди інакші. І моє переконання – спілкування з такими людьми дає змогу зрозуміти, що люди бувають інакші, і ми мусимо давати право існувати інакшій людині, інакшому погляду. І тому, вважаю, їхня присутність у нашому середовищі, в нашому місті є дуже важлива, бо це дає змогу бачити, що кожна людина, як і вони також, – це Дар Божий», - наголосив під час відкриття владика Венедикт.

«Наша спільнота у Львові була заснована 2008 року і є першою спільнотою Міжнародної Федерації Ляршу на усьому пострадянському просторі. Вона провадить 5 щоденних програм-майстерень у різних районах Львова, де задіяно понад 60 розумово неповносправних осіб, а також значна кількість молоді-асистентів. Всі попередні роки ми готувалися до відкриття будиночка, де наші друзі з програм-майстерень для людей з розумовою неповносправністю зможуть проживати разом з асистентами», - розповіла Голова ГО «Спільнота «Ковчег» Ганна Косів.

Довідка.

1964 року син Генерал-губернатора Канади, військовий офіцер, доктор філософії та богослов’я, викладач Торонтського університету 35-річний Жан Ваньє вирішує раптом кинути стрімку кар’єру для того, щоб жити з розумово неповносправними. Так було створено Лярш (у перекладі з франц. «Ковчег»), що на сьогодні є міжнародною мережею 135 спільнот у 36 країнах світу, які належать до різних культурних та релігійних середовищ.

Лярш – це не заклад для неповносправних з покращеними умовами проживання. Це духовна спільнота, де неповносправні є в центрі. Він існує не для того, щоб допомогти розумово неповносправним стати «нормальними», але щоб допомогти їм поділитися своїми духовними дарами зі світом. У своїй убогості розумово неповносправні відкривають нам Бога і тримають нас впритул до Євангелія. І неповносправна особа, яка здавалося б знаходилася по той бік, де лише одержують, виявляється має багато чому нас навчити – може допомогти нам повернутися до чогось, що є важливим у житті, призадуматися над сенсом нашого буття і згадати, що Бог усіх нас – і сильних, і слабких – однаково наділив людською гідністю.

Робота із започаткування Ляршу в Україні почалася ще в 1992 р., коли було створено «Віру і Світло» – спільноти дружби та підтримки для осіб з розумовою неповносправністю, їхніх батьків і молоді. На сьогодні в Україні існує 32 спільноти «Віри і Світла» в 17-ти містах України, які об’єднують біля 800 осіб.

23 березня 2007 року Міжнародна рада руху Лярш затвердила проект створення першої спільноти Ляршу в Україні, а в березні 2008 р. «Ковчег» став повноправною спільнотою Міжнародного Ляршу. Це перша спільнота на території всього пострадянського простору.

На даний час «Ковчег» має 5 щоденних програм-майстерень у різних районах Львова, де задіяно 66 осіб розумово неповносправних, а також значна кількість молоді-асистентів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ