Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкрили відреставровану браму каплиці Боїмів

Учора, 9 вересня, відбувся монтаж вже відреставрованої брами каплиці Боїмів. Монтажні роботи проводились під керівництвом Андреаса Альтгаммера, реставратора металу, експерта GIZ (Німеччина), та Юрія Миколаїшина, реставратора металу «Оберіг Груп» (Львів). Урочисте відкрити відреставрованої брами відбулось сьогодні в рамках відзначення Днів європейської спадщини. Вхідні двері у каплицю відкрили спеціально виготовленим ключем. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Ми сьогодні представляємо завершену роботу – реставрацію дверей каплиці Боїмів. Каплиця Боїмів – це виклик для реставраторів, було правильно поступово і маленькими кроками її реставрувати. Перший крок – це двері, які відреставрували за підтримки GIZ. Андреас Альтгаммер керував цими роботами, виконували роботи наші реставратори на чолі з Юрієм Миколаїшиним.

Був знищений метал у нижній частині дверей. Цей метал привезли через кордон, він того самого часу, що двері, йому щонайменше 200 років. Коло замка колись був чортик з келихом в руках. Цей чортик відновлений по старих фотографіях», - розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

«7 років тому я почав працювати в цьому місті і моїм основним завданням було знайти фірми та реставраторів, які б могли проводити такі роботи. Це у рамках проекту GIZ. Вважаю, що за ці 7 років нам вдалось знайти і виховати спеціалістів, які можуть робити якісну реставрацію. На цій цінній пам’ятці ці фахівці показали, що вони таки спроможні добре виконувати реставраційні роботи.

Тут ми хотіли закласти такий початок робіт над цією пам’яткою. Ми підійшли до всіх робіт дуже бережно і з великою відповідальністю. Для реставрації і доповнення втрачених частин ми використовували матеріал, якому 200 років. Колір – це автентичний колір, який тут був. Хочу подякувати людям, які виконували реставраційні роботи», - розповів Андреас Альтгаммер, реставратор металу та експерт GIZ (Німеччина).

«Ми мали дуже велике щастя 7 років, що наші шляхи з Андреасом перетнулися. Він нами 7 років опікувався, ми постійно отримували фахові консультації. Реставрація – це річ непересічна. Цей об’єкт є знаковим для нашого міста і ми розуміли, наскільки ми маємо високу міру відповідальності за цей об’єкт. Була велика увага історико-охоронних органів міста до цього об’єкту, проводились попередньо дискусії, узгоджувались процеси роботи. Останні 2-3 тижні хлопці працювали і в суботу, і в неділю. Ми стикнулись з тим, чого раніше не робили – це відновлення замка, виготовлення ключів. Ми переглянули дуже багато книжок. По замку – для нас це був виклик, ми ключі підбирали, дивились по книжках. Ключ є унікальний», - Юрій Миколаїшин, реставратор металу «Оберіг груп».

«Велика подяка вам за цю прекрасну роботу, яку ви зробили. Пригадую, одного разу приїхали дуже інтелігентні гості до Львова, оглядали місто, вони були тут перший раз, і сказали прості слова – «які красиві люди жили тут 100 -200 років тому, бо лише красиві люди можуть творити таку божественну архітектуру». Сьогодні цікаво, що будуть про нас говорити через 100-200 років. А будуть говорити те, як ми сьогодні живемо, як ми вміємо цей діамант зберегти, як ми вміємо тішити людей новими пам’ятками архітектури. Сьогодні особливий день – ми поринаємо в історію, реставруємо ці прекрасні двері. Я часто сюди запрошую поважних гостей в цю каплицю. Життя швидко пливе і треба після себе хоч щось лишити – хоча би таку красу.

Сьогодні також важливий день для міста – сьогодні починається великий процес відкриття першої в Україні сучасної, модерної бібліотеки, великого Центру імені Митрополита Андрея Шептицького, тут велика подяка УКУ», - розповів Андрій Садовий, міський голова Львова.

Відтак, мер вручив монети Короля Данила Галицького Андреасу Альтгаммеру та Юрію Миколаїшину.

Тарас Возняк, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Возницького, зняв банер та запросив усіх відкрити відреставровані двері і зайти всередину каплиці.

Нагадаємо, 25 липня, відбувся демонтаж металевої брами каплиці Боїмів – пам’ятки національного значення 17 століття у Львові, для проведення реставрації. Реставрація брами відбувалася на замовлення міста, а саме Львівської національної галереї мистецтв, за підтримки управління охорони історичного середовища ЛМР. Роботи тривали 5 тижнів. На час реконструкції брами в каплиці Боїмів було встановлено тимчасову, металеву браму.

З метою відновлення та збереження вхідних дверей каплиці Боїмів, у березні 2017 року була створена робоча група, до складу якої увійшли: Т. Возняк, О. Рибчинський, А. Салюк, М. Гайда, Л. Онищенко, І. Сварник, В. Косів, В. Одрехівський, Р. Шмагало, Р. Яців, Р.Могитич, І. Сьомочкін, С. Габор, Ю. Миколаїшин та Андреас Альтгаммер. Під час робочих зустрічей учасники цієї групи спільно з реставратором металу та експертом GIZ Андреасом Альтгаммером, який надавав фахові та технічні консультації при реставрації брами, розробили детальний план заходів з дослідження та реставрації брами.

Над реставрацією брами каплиці Боїмів працювало троє осіб. Двоє – це місцеві фахівці з обробки металу - Юрій Миколаїшин та Максим Собуцький. Допомагав їм Андреас Альтгаммер – німецький реставратором металу та експерт GIZ.

Фінансування реставрації брами відбувалось за кошти німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова». Управління охорони історичного середовища ЛМР проводило усі підготовчі роботи, виготовляло необхідні документи і реставраційне завдання.

Довідка

Каплиця Боїмів, зведена у 1615 році у стилі пізнього ренесансу, та належить до найважливіших історичних будівель міста і є зразком каменярської та ковальської майстерності періоду ренесансу. Зважаючи на культурно-історичну та мистецько-ремісничу цінність цієї будівлі для міста, вхідна брама та металеві решітки каплиці потребували негайної реставрації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ