Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

у Львові відкрили виставку японської графіки ХІХ століття

3 березня, у Національному музеї ім. А.Шептицького у Львові відбулось відкриття виставки японської графіки ХІХ століття "Японська гравюра укійо-е "Світ кабукі". Захід відбувся у рамках року Японії в Україні.

Така виставка - це одне з виняткових явищ світового мистецтва, яке вплинуло на формування не лише на Японію, але й на історію всієї світової культури.

На виставці експонується близько 100 робіт найвпливовішої школи японської графіки ХІХ століття – школи Утаґава. Її представники відомі творами у жанрі якуся-е – зображень акторів театру кабукі. Актори користувались надзвичайною популярністю серед городян, що сприяло розвитку художнього напряму.

У жанрі якуся-е працювали  видатні майстри, що залишили після себе шедеври світового значення. Японська театральна гравюра стала самоцінним мистецтвом. Гравюри укійо-е справили значний вплив на європейське мистецтво, виникло окреме явище – японізм. Передача кольору, композиція позначились на творчості французьких імпресіоністів. Наприкінці ХІХ століття гравюри укійо-е стали всесвітньо популярними, їх колекціонували Дега, Уістлер, Золя та ін. Японська гравюра - синонімом вишуканості та гарного смаку.

На виставці найширше представлені роботи Утаґави Кунійосі (1798-1861), останнього великого майстра укійо-е та одного з найталановитіших авторів образів акторів театру кабукі. Серед його учнів – Утаґава Куніясу (1794–1832), роботи якого є дуже рідкісними, та Утаґава Йосіїку (1833–1904), відомий не лише як майстер укійо-е, а і як карикатурист у перших газетах після реставрації Мейдзі. Утаґава Кунісада, знаний як Тойокуні III (1786-1865), - найвідоміший, найбільш плідний та фінансово успішний художник школи Утаґава.  Яскраві декоративні гравюри представлені поруч з роботами його учнів Утаґави Куніакі, Утаґави Куніакі II, Утаґави Садафусі.

Виставка триватиме до 26 березня з 10:00 до 18:00 (вихідні дні: понеділок-вівторок).

У рамках виставки запланована програма майстер-класів та лекцій у співпраці з Кафедрою сходознавства ім. проф. Ярослава Дашкевича Львівського національного університету ім. І. Франка та Японським клубом NIHONBU

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ