Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкриють виставку до 90-річчя Спілки української молоді

21 листопада у приміщенні Львівської міської ради відкриють виставку «90 років на службі Богу і Україні», присвячену історії Спілки української молоді, повідомила прес-служба ЛОО Спілки української молоді в Україні.

Експозиція, присвячена 90-літтю з часу заснування Спілки української молоді (СУМ), охоплює період з 1925 року до сьогодні. Також з нагоди відкриття фотовиставки та святкування 90-ї річниці організації, на Ратуші Львівської міської ради розташують великий інформаційний банер про відзначення 90-річниці Спілки української молоді.

Спілка української молоді зародилася у 1925 році у Києві як підпільна організація, що ставила собі за мету звільнення української нації від завойовників, та створення незалежної демократичної держави. Але в 1929 році СУМ була викрита спецслужбами радянського режиму, її членів заарештували і засудили, зокрема у 1930 році на Харківському процесі СВУ-СУМ. Більшість засуджених не повернулися з концтаборів. Так, наприклад, Миколу Павлушкова в числі 1111 інших в’язнів розстріляно за наказом начальника соловецького концтабору.

Після Другої світової війни, в 1946 році, діяльність СУМу була відновлена на чужині за ініціативи української молоді. Відтак Спілка поширилася в багатьох країнах, де є українська діаспора. Відродження СУМ в Україні розпочалося наприкінці 80-х років, коли піднялася нова хвиля боротьби за незалежність. Влітку 1989 року організаційно оформилися перші осередки, які пізніше поширилися по усій Україні. 19 серпня 1989 року, в підніжжі гори Маківка, що відома стрілецькою звитягою, молодь Львівщини проголосила створення Спілки незалежної української молоді (СНУМ).

Нагадаємо, що 12 лютого 2015 року Верховною радою України була прийнята постанова «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2015 році. Серед переліку відомих подій в Україні, які цього року відзначають на державному рівні є – 90 років з дня заснування Спілки української молоді (16.06.1925).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ