Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові відновлюють правосуддя

Львівський апеляційний адміністративний суд відновив потоптану юридичну справедливість і повернув позов Ігоря Зварича суддям-саботажникам у Львівський окружний адміністративний суд для повторного розгляду справи по суті.

Водночас президент Порошенко досяг у Нью-Йорку безпрецедентного дипломатичного успіху. Західні аналітики закликали остерігатись підступності Кремля, який є осередком світової деструкції.  США будуть вилучати із обігу частину доларової маси, а Папа Римський зізнався, що належно не дбав про обліко морале своїх підопічних.

ЛААС очистив свої мантії від конформізму

У Львівському апеляційному адміністративному суді (ЛААС) відбулось друге слухання апеляції екс-судді Ігоря Зварича. Позивач оскаржив рішення Львівського окружного адміністративного суду (ЛОАС), який «відфутболив» розгляд позову Ігоря Зварича до Верховної Ради аж у Тернопіль. Раніше, 31 серпня, у ЛААС апеляцію Ігоря Зварича взялись слухати судді Іван Яворський, Степан Нос і Руслан Кухтей: вони солідарно, наче за командою, усією «трійкою» взяли самовідвід.

Новий склад суддів 4 судової палали ЛААС – Ігор Глушко, Олена Большакова і Володимир Макарик – вдруге розглянувши апеляцію Ігоря Зварича, ухвалив: рішення ЛОАС передати справу Ігоря Зварича у ТОАС вважати юридично нікчемним, а клопотання Ігоря Зварича задовольнити: його позов до Верховної Ради розглянути в ЛОАС повторно й по суті.

Нагадаємо, суддівська трійка ЛОАС під головуванням судді Олени Хоми, заступниці голови ЛОАС Андрія Ланкевича, взяла самовідвід у розгляді позову Ігоря Зварича до Верховної Ради стосовно визнання незаконною постанову №698-VI від 2008 року про його звільнення з посади голови ЛААС.  Через два дні після самовідводу суддя Олена Хома таємно, без присутності позивача і належного обґрунтування, прийняла рішення передати справу у Тернопіль (ТОАС), а голова ЛОАС Андрій Ланкевич погодився. Не будемо гадати, які статті Кримінального кодексу України віддзеркалюють такі дії суддів ЛОАС, проте достеменно відомо одне – на шляху України в Європу без дискваліфікації таких служителів Феміди  не обійтись.

Шість років тому, 20 вересня, Оболонський районний суд Києва засудив колишнього голову ЛААС Ігоря Зварича до 10 років позбавлення волі, звинувативши його у хабарництві. Вийшовши на волю, Ігор Зварич хоче ще раз розповісти про перипетії своєї справи без купюр. Однак, схоже на те, на Київських пагорбах хтось панічно боїться, що наново розказана історія не співпаде з колишньою телевізійною картинкою, а головне – із кліше, яке вклали у свідомість громадян із допомогою ЗМІ. Від 2009 року Ігоря Зварича дискримінують і  відмовляють у праві розгляду в суді його позову.

Дипломатичні здобутки Петра Порошенка

Валерій Чалий, посол України у США, повідомив, що під час зустрічі президентів Петра Порошенка і Дональда Трампа на полях Генасамблеї ООН, політичні лідери досягти безпрецедентного взаєморозуміння і обговорили всі важливі поточні питання.

Президент Порошенко теж відзначив високу результативність зустрічі із главою США. На своїй сторінці у Facebook президент України написав: «Дуже важливим є спільне бачення співпраці у сфері безпеки між Україною і США. Ми обговорили детально всі напрямки цього співробітництва. Можу сказати, що зустріч, яка тривала годину, була дуже продуктивною».

Порошенко наголосив, що вони із Трампом «відчули дружнє плече один одного», а в успішності українських реформ вірять не тільки на Капітолійському пагорбі, а й американські бізнес-структури.

«Блакитні каски» в Україні будуть

У рамках 72 сесії Генеральної Асамблеї ООН президент Порошенко провів зустріч із Антоніу Гутеррешем, Генеральним секретарем ООН. Співрозмовники докладно розглянули питання активного залучення ООН у врегулюванні ситуації на Донбасі, зокрема перспективи розгортання повноцінної миротворчій місії ООН в Україні.

Президент України відзначив, що тільки повноцінна миротворча місія з всеосяжним мандатом може сприяти досягненню головної мети – відновлення миру на Донбасі. Порошенко і Гутерреш акцентували, що розгортання міжнародної місії має відбуватися з чітким дотриманням базових миротворчих принципів ООН.

Кремль хоче приспати пильність Заходу

Рускі військові навчання «Захід-2017» завершились. Проте їх головною метою було не проведення військових маневрів, а досягнення політичної мети, – переконаний експерт Анджей Талага. Він радить готуватися до кремлівської агресії навіть тоді, коли Москва каже, що не має наміру нападати.

Навчання «Захід-2017» не були прикриттям для військової операції проти НАТО, України або окупації Білорусії. Зате, на думку автора, вони були способом «ввести вірус для ураження імунної системи Альянсу». Експерти переконаний, що «чим більше навчань, тим легше приховати справжню підготовку агресії, тим більше західне суспільство, зокрема польське, може стати розм'яклим і засконечим зненацька».

Анджей Талага наголосив, що з московських навчань походить проста теза: треба бути завжди готовим впоратись із агресією РФ і готуватися до неї, не залежно від того, чи виправдані застереження експертів, чи ні.

Аналітики НАТО вважають, що РФ під виглядом навчань «Захід-2017» перекидає танки і бронетехніку до східних кордонів ЄС. Від початку серпня зафіксовано переміщення рускої військової техніки вздовж всього європейського кордону РФ – від Балтійського і до Чорного морів. Після захоплення Криму від Путіна можна очікувати будь-чого.

РФ – осередок міжнародної деструкції

Віце-президент США Майк Пенс назвав ключові загрози у світі – РФ, Іран і угрупування міжнародного тероризму. Ці три фактори становлять головну небезпеку для всього міжнародного співтовариства.

Майк Пенс наголосив: «У світі сьогодні стало небезпечніше, ніж коли-небудь після краху комунізму чверть століття тому. Отож сильний Альянс – це життєва необхідність, особливо в теперішні непрості часи. Вашингтон готовий повністю виконувати свої союзницькі зобов'язання і дотримуватись принципу, що напад на одного учасника Альянсу – це напад на все НАТО».

На Москві ніяк не вгомоняться, так їм допекли у США

Відвертий демарш Майка Пенса і Петра Порошенка перед виступом Лаврова в ООН став сильним подразником для валдайських скрепоносців. З одного боку – ганьба перед всією міжнародною спільнотою, а з іншого – достеменне ставлення США до РФ. Кремлівський пропагандист Льоша Пушков написав: «Демонстративний видхід Пенса під час виступу Лаврова в ООН – чіткий сигнал, що у нас із адміністрацією США немає точок дотику. Без ілюзій».

Сергей Орджонікідзе, колишній заступник генсека ООН, а нині заступник секретаря Громадської палати РФ, закликав не драматизувати цю ситуацію і не поширювати негатив. Ну, отримали стусана, з ким не буває. Треба мовчки втертись і робити вигляд, наче нічого не трапилось.

Руский екс-заступник генсека ООН повчає: «У політичному плані я б великого значення цьому не надавав. Це звичайна справа, могли бути заплановані на цей момент двосторонні зустрічі. Однак друзі так не поступають. Але пана Пенса, а тим більше Порошенка записати в друзі складно. А те, що вони вийшли перед виступом Лаврова, ну, це заодно і показати Лаврову таке ось не дуже доброзичливе ставлення. Тобто могли б і перенести зустріч із ввічливості, скажімо, на 20-30 хвилин. Це політична ввічливість все-таки, людська ввічливість. Це не протест персонально проти Лаврова, а, швидше за все, вияв незгоди з політикою Росії щодо України».

Неввічливу поведінку Лаврова, який першим вийшов із зали, коли раніше від нього доповідав президент України, Орджонікідзе не прокоментував. Не обмовився ані словом і про руску делегацію, яка у повному складі демонстративно покинула зал засідань Генеральної асамблеї ООН перед виступом Далі Грібаускайте, президентки Литви. Очевидно Орджонікідзе погоджується із усталеною традицією, що руским дозволено все – аж до цинічного хамства.

США вилучатимуть частину доларової маси

У середу Комітет із відкритих ринків ФРС залишив без змін ключову ставку в діапазоні 1-1,25% річних, а також оголосив про початок програми вилучення доларової ліквідності з фінансової системи. На початку жовтня американський центробанк почне скорочувати свій баланс, позбавляючись від боргових паперів уряду США та іпотечних агентств, придбаних у період 2008 – 2014 років.

За останні 6 років, після кризи 2008 року, ФРС провела емісію $3,5 трильйонів, ці кошти скеровували на викуп активів американських банків, наповнюючи фінансову систему дешевими грошовими ресурсами. Надлишкова грошова маса ринула на ринки, посприявши їх бурхливому зростанні: фондові індекси у США і Європі зросли у 3-4 рази; вартість позик для компаній і урядів впала до історичних мінімумів; рекордний приплив капіталу «розігрів» економіки країни, що розвиваються. Тепер цей процес буде зворотнім.

ФРС відкриває «скриньку Пандори», адже наслідки політики зменшення доларової маси передбачити неможливо. Проблема в тому, що світовій економіці потрібні саме долари: за час «м'якої» фінансової політики США, поки кредитні ставки були низькими, у світі накопичили колосальний обсяг доларових боргів – орієнтовно $13 трильйонів, а ще 14 трильйонів – «прихований борг» у вигляді зобов'язань компаній стосовно валютних операцій своп (currency swap). І всю цю заборгованість необхідно повертати і обслуговувати саме в американській валюті.

Інститут міжнародних фінансів (IIF) провів дослідження і з’ясував, що від «доларового пилососа» у першу чергу постраждають країни зі слабкою економікою. Кожний долар, який вилучить ФРС, зменшить приплив капіталу в країни, що розвиваються, на 10 центів. Результатом нової політики ФРС стане зростання курсу долара на світових ринках, євро обвалиться до 1,10 за долар у листопаді-грудні 2017 року, а від лютого-березня 2018 року буде нижчим валютного паритету.

Гріховні тенденції у Ватикані

Папа Римський Франциск зізнався, що «Церква із запізненням визнала проблему педофілії серед католицьких священиків і пізно взялась її вирішувати». Про цей екстраординарний факт понтифік повідомив під час четвергової аудієнції для представників папської комісії з питань захисту неповнолітніх, – інформує прес-служба Святого Престолу.

Франциск наголосив: «На проблему педофілії Церква звернула увагу пізно, а коли пізно помічаєш, то і пізно застосовуєш дії, щоби знайти рішення. Я це знаю, а тому кажу: ми запізнились. Можливо, стара практика ставлення до людей і не бажання дивитись у корінь проблеми притупили совість». Папа Римський попередив, що винних у злочинах педофілії він ніколи не помилує. І додав, що педофілія «боляче позначається на всьому людстві, а для Церкви стала ганьбою. Педофілія – страшний гріх».

А що раптом так суворо? Ще у липні 2013 року Франциск, дорогою з Бразилії у Ватикан, розповідав журналістському пулу, що священиків, які прогрішились на сексуальному ґрунті, необхідно пробачити, а їхні гріхи забути. З якого дива притуплена совість раптом прокинулась?

Гучні скандали, пов'язані з численними випадками сексуальних знущань над дітьми і підлітками, які вчиняли моральні потвори в священичих облаченнях у різних країнах, розгорілись ще під час понтифікату Бенедикта XVI. Справи про педофілію стосуються не тільки безпосередньо так званих священиків, котрі поглумились над юними парафіянами, а й вищих ієрархів Римо-Католицької Церкви, які про ці злочини знали і їх покривали. Багато з таких  випадків трапились іще у період 1978 – 2005 років, коли престол Святого Петра посідав Іван-Павло II. Але це вже був той період, коли кукіль педофілії зріс і забуяв, а засіяли його майже відразу після II Ватиканського Собору.

Католикам мирянам залишається хіба сподіватись, що через кілька наступних років у Ватикані знову настане духовне прозріння. Тоді поруч із педофілією у середовищі Церкви помітять не менш аморальний ґандж – розквітлий гомосексуалізм. А свою минулорічну тезу – «Римсько-Католицька Церква навчає, що гомосексуальні тенденції не є гріховними» – понтифік врешті обґрунтує відповідним постулатом із Нагірної проповіді.

Ярослав Левків 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ