Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відзначають 92-у річницю ЗУНР

В понеділок, 1 листопада, у Львові пройдуть заходи з нагоди відзначення 92-ї річниці утворення Західноукраїнської Народної Республіки.

За даними прес-служби Львівської обласної ради, зокрема, відбудеться покладання вінків та квітів до Меморіалу воїнам УГА на Личаківському кладовищі, а також до могили президента національної ради ЗУНР Євгена Петрушевича, до Меморіалу Січовим Стрільцям на Янівському кладовищі, до могили Ольги Бесараб.

В урочистих заходах візьмуть участь керівництво Львівської обласної ради та Львівської облдержадміністрації, Львівської міської ради/

Західноукраїнська Народна Республіка була утворена у Східній Галичині після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорщини.

Проголошена 19 жовтня 1918 року у Львові. 1 листопада, в результаті Першолистопадового повстання, взяла контроль над більшістю територій, на які претендувала.

22 січня 1919 року об'єдналася під прапор єдиної держави з Українською Народною Республікою. У Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки.

Проголошення незалежності ЗУНР викликало крайнє невдоволення Польщі, яка також претендувала на ці землі, що вилилося в польсько-українську війну 1918-19 років, яка завершилася цілковитою поразкою українців і виїздом уряду ЗУНР в еміграцію, передає ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ