Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відзначили 199-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича

Перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків взяв участь у покладанні квітів до могили Маркіяна Шашкевича на Личаківському цвинтарі з нагоди 199-ї річниці від дня народження видатного українця. Про це повідомила прес-служба ЛОДА.

Участь у заходах також взяли голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, Герой України, директор Львівської картинної галереї Борис Возницький, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Роман Лубківський, начальник управління культури Львівської ОДА Людмила Дорощук, начальник головного управління з питань внутрішньої політики, національностей та релігій ЛОДА Роман Кураш.

З нагоди річниці на могилі М.Шашкевича було відслужено панахиду. Також квіти поклали до пам'ятника Маркіянові Шашкевичу. Учасники урочистостей відвідали Музей «Русалки Дністрової».

Р. Лубківський під час огляду експозиції музею звернувся до першого заступника голови Львівської ОДА щодо питання відбудови колишньої семінарської церкви Св. Духа, відтворення будівель монастиря. М. Янків пообіцяв, що згадане питання буде розглянено під час засідання оргкомітету з відзначення у 2011 році 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича.

Нагадаємо, що нещодавно в ЛОДА відбулась нарада щодо відзначення у 2011 році 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича. Під час наради було обговорено перелік заходів, які мають проходити наступного року у Львівській області. Зокрема: проведення в 2011 році ювілейного урочистого засідання в м. Києві в Українському домі при КМУ, організація святочної академії та ювілейного концерту і вистави опери А.Гнатишина за оповіданням М.Шашкевича «Олена» у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької, організацію літературно-мистецьких вечорів і ранків у Львові, містах і селах, навчальних закладах області під гаслом - «2011 рік - рік Маркіяна Шашкевича». У межах відзначення 200-річчя від Дня народження Маркіяна Шашкевича театральні колективи планують здійснити постановку вистав про Маркіяна Шашкевича за творами Р. Горака «Віра серця мого», М.Дзюби «Вода для спраглих», М.Петренка «Грачки дівочі». Наступного року також заплановано видати поезії М.Шашкевича «Веснівка» різними мовами.

Серед основних завдань, які необхідно втілити у межах святкування, як зазначив М. Янків під час наради є: робота над відбудовою у Львові колишньої семінарської церкви Св. Духа, відтворення будівель монастиря з метою розміщення нової експозиції музею «Русалки Дністрової», капітальний ремонт Музею-садиби М. Шашкевича, проведення конкурсу на виготовлення проекту пам'ятника сучасникові й послідовникові М.Шашкевича, авторові музики до національного й державного гімну України Михайлові Вербицькому. «Ми також повинні розробити туристичні та маршрут для школярів до пам'ятника М. Вербицькому у с. Млини (Підкарпатське воєводство, Польща), місцями М. Шашкевича. Наша молодь повинна знати про цих особистостей», - наголосив М. Янків.

Також учасники наради запропонували звернутися до Президента України Віктора Януковича щодо відзначення 200-річниці від Дня народження М. Шашкевича на всеукраїнському рівні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ