Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанували пам'ять членів уряду Ярослава Стецька, яких розстріляли гітлерівці

Сьогодні, 30 червня, з нагоди 70-річчя проголошення Акта відновлення Української державності, відбулася панахида на могилі міністра лісівництва Державного правління України під проводом Ярослава Стецька Андрія П’ясецького та 28 членів ОУН, розстріляних гітлерівцями. Повідомила прес-служба «Свободи».

Разом зі священиками у молебні і покладанні квітів на Кортумовій горі взяли участь голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, секретар Львівської міської ради Василь Павлюк, начальник головного управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Роман Кураш, депутати Львівської обласної ради Юрій Зірченко, Святослав Шеремета, Андрій Холявка, Олеся Байко, громадські діячі.

– Ми сьогодні прийшли на місце ймовірної страти, а також місце поховання членів уряду держави, яку проголосили 30 червня 1941 року у Львові, – зазначив Олег Панькевич. – Їх стратили гітлерівські окупанти. На жаль, дуже мало українців знають про справжню мету і сенс цієї події, яка сталася 70 років тому. ОУН не визнають на державному рівні як організацію, яка боролася за незалежність України. Проголошення Акта 30 червня свідчить про справжню місію ОУН – використання найменших шансів задля здобуття незалежності України та добра своєї нації.

– Люди, які віддали своє життя за Батьківщину, не мають гріха, – зазначив письменник і громадський дія Ігор Калинець. – Тому наша панахида має радше символічний характер – насправді ми маємо звертатися до тих людей, які тут лежать: моліться перед лицем Всевишнього, щоб Україна стала справді незалежною державою, щоб ваша жертва не була марною.

Довідка.

30 червня 1941 р. в будинку «Просвіти» у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави. На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.

На цій події були присутніми понад 100 чільних представників зі всієї України, а також представник УГКЦ Йосиф Сліпий.

Звістку про відновлення Української держави понесли на Східну Україну 6 тисяч бандерівців, розділені на три похідні групи, які повсюди творили українську адміністрацію та осередки ОУН. Найбільший із них був на Дніпропетровщині (5 тисяч осіб), Кіровоградщині (1100), а також на Донбасі і в Криму.

Німеччина жорстко відреагувала на Акт проголошений у Львові. Починаються арешти новоствореного уряду та керівництва ОУН. Серед арештованих були Степан Бандера та Ярослав Стецько.

Андрій П’ясецький - вчений, політичний та громадський діяч, міністр лісового господарства в уряді Ярослава Стецька, загинув від фашистської кулі у 33-річному віці, після виснажливого кількамісячного ув’язнення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ