Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанували пам'ять Василя Макуха

Сьогодні, 18 листопада, у Львові в приміщенні Палацу мистецтв відбулись заходи з нагоди 90-річчя від дня народження Василя Макуха, учасника українського руху опору, воїна УПА. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Урочисту академію відкрив Голова ЛОТПВіР Петро Франко. Відбулась спільна молитва. Також відбувся показ фільму «Цвіт покоління» режисера Євгена Козака. Згодом усіх членів Товариства запросили покласти квіти до пам’ятника жертвам комуністичних репресій. Виступив народний чоловічий хор «Гомін».

Від громади міста усіх присутніх привітала Вікторія Довжик, голова комісії фінансів та планування бюджету ЛМР. 

«Сьогодні молоді важко зрозуміти умови, в яких жили тоді наші українські патріоти. Коли Василь Макух зробив свій вчинок, він був мого віку. Важко собі уявити, що пережила тоді його родина, українські патріоти. Це був спалах у темряві, яка тоді панувала в Україні. Сьогодні представники його родини дожили до тих часів, коли пишуть книжки, вулиці називають його іменем. Є пам`ять, яка потрібна нам, наступним поколінням, бо на таких прикладах вчаться усі, на таких прикладах гартується нація», — розповіла Вікторія Довжик. 

Організатор: Львівське обласне товариство політичних в’язнів і репресованих (ЛОТПВіР).

Довідка.

Василь Омелянович Макух (нар. 14 листопада 1927, с. Карів, Львівське воєводство, Польська республіка - † листопада 1968, Київ, УРСР) - учасник українського руху опору в СРСР. Воїн УПА.

5 листопада 1968 на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини, здійснив акт самоспалення на Хрещатику у Києві. (За Вікіпедією).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ