Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: У Львові вшанують блаженного свщм. Омеляна Ковча
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Львові вшанують блаженного свщм. Омеляна Ковча

У суботу, 25 березня, біля пам’ятного хреста на подвір’ї Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбудеться поминальний захід до роковин смерті отця Омеляна Ковча

Хресна дорога блаженного священномученика Омеляна Ковча розпочалася із арешту й ув’язнення у сумнозвісній тюрмі на Лонцького у Львові, де за нацистської окупації, розташовувалася слідча в’язниця гестапо.

Священика греко-католицької церкви Омеляна Ковча, який сам будучи батьком 6 дітей, намагався рятувати євреїв від знищення, хрестячи їх та видаючи їм метрики, окупанти відправили до концтабору Майданек поблизу Любліна. У жахітті «фабрики смерті» отець Омелян Ковч таємно продовжував свою священицьку діяльність, допомагаючи представникам різних національностей гідно попрощатися із життям з Богом у серці.

«Тут ми всі рівні — поляки, євреї, українці, росіяни, латиші, естонці. З усіх присутніх я тут одинокий священик...Тут я бачу Бога, Який єдиний та однаковий для всіх, незалежно від релігійних відмінностей, що існують між нами. Можливо, наші Церкви різні, але в усіх них царює той же великий Всемогутній Бог. Коли я відправляю Службу Божу, всі вони разом моляться. Моляться різними мовами, але чи Бог не розуміє усіх мов? Вони вмирають по-різному, а я допомагаю їм переходити цей місток у вічність. Хіба це не благословення? Хіба це не є найвеличніший вінець, який Господь міг покласти на мою голову? Саме так! Дякую Богові тисячу разів на день за те, що Він послав мене сюди. Я не смію просити Його про щось більше. Не турбуйтеся про мене — радійте зі мною!"- писав Омелян Ковч рідним із концтабору.

Занедужавши на роповицю ноги (газову гангрену) у лютому 1944 р. отець Омелян Ковч потрапив до табірного шпиталю, де й помер, а його тіло було спалено в крематорії 25 березня 1944 р.

9 вересня 1999 р. Єврейська рада України надала Омелянові Ковчу звання « Праведник України». 27 червня 2001 р. у Львові папа Іван Павло II беатифікував Отця Омеляна Ковча під час Божественної Літургії у візантійському обряді. 24 квітня 2009 р. блаженний Омелян Ковч був проголошений покровителем пастирів Української греко-католицької церкви. 

У Перемишлянах на Львівщині, де до арешту служив отець Омелян Ковч, відкрили та освятили пам’ятник греко-католицькому священику, який в часи Голокосту рятував євреїв.

Тюрма на Лонцького

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ