Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові встановили пам’ятну таблицю Роману Лубківському

У середу, 10 серпня, у Львові вшанували пам'ять відомого письменника, державного та громадського діяча, дипломата, лауреата Шевченківської премії, народного депутата першого демократичного скликання Верховної Ради України Романа Лубківського. Урочистості присвятили 75-річчю від дня його народження. Повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Прес-служба ЛОДА

З цієї нагоди на будинку № 19а на вулиці Соломії Крушельницької, де свого часу жив видатний українець, урочисто відкрили меморіальну таблицю. У заході взяли участь представники влади, громадськості, а також рідні та близькі письменника.

"Пройшов майже рік з того часу, як відійшов у вічність визначний літературний, політичний діяч, письменник та патріот, яскрава, щира людина, - зазначив заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Підлісний. - Це постать, яка, без огляду на займані посади, зробила величезний внесок у розвиток української незалежної держави".

Додамо, що сьогодні також у Соборі Святого Юра провели поминальне богослужіння та вшанували пам'ять Романа Мар’яновича на його могилі на Личаківському кладовищі.

Довідка.

Роман Лубківський народився 10 серпня 1941 в селі Острівець (Тернопільська область). У 1963 році закінчив філологічний факультет Львівського університету. Працював заступником головного редактора літературного журналу "Жовтень" (пізніше "Дзвін"). Один з засновників партії  "Народний Руху України". Депутат першого скликання Верховної ради України.

Саме з його ініціативи була запроваджена традиція складання президентської присяги на Пересопницькому Євангелії. Надзвичайний повноважний посол України, був також головою Комітету з Національної шевченківської премії. Помер  23 жовтня 2015 року. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ