Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові за зарплати "в конвертах" оштрафували на 340 тис. грн

ГУ Держпраці у Львівській області винесло 5 постанов про накладення фінансових санкцій на загальну суму 341,52 тис. грн. за фактом виявлення неформальних трудових відносин із 20 працівниками. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

В установі нагадують: згідно зі статтею 43 Конституції України та статтею 2 КЗпП України, кожен має право заробляти на життя працею, яку вільно обирає та на яку вільну погоджується, і реалізує це право шляхом укладення трудового договору. «Однак це право зараз порушують як роботодавці – допускаючи до роботи працівників без належного оформлення, чим «обкрадають» держбюджет, а підприємство наражають на небезпеку недобросовісного виконання доручених завдань, так і самі працівники, які або погоджуються працювати без трудової книжки, або самі просять про такі умови, аби приховати зароблені кошти, чим позбавляють себе можливості на отримання передбачених законом соціальних гарантій», – зазначають в ГУ Держпраці у Львівській області.

Відтак, установа щоденно проводить роботу, спрямовану на зменшення прихованої зайнятості, легалізацію заробітної плати і, таким чином, підвищення рівня соціальної захищеності найманих працівників. Із початку року її фахівці взяли участь у 143 засіданнях комісій з питань легалізації робочих місць та у 31 виїзній робочій групі, за результатами роботи яких працевлаштовано 187 працівників.

Водночас, головні державні інспектори ГУ Держпраці у Львівській області під час проведення перевірок виявили факти 20 неформальних трудових відносин (станом на 01.08.2016). Матеріли проведення 6 перевірок, у зв’язку з виявленням неформальних трудових відносин, скеровано в правоохоронні органи за ознаками ст.172 КК України; складено та передано до суду 6 протоколів про вчинення адмінправопорушень за ч.1 ст. 41 КУпАП.

«Нагадаємо, що за допущення працівника до роботи без належного оформлення, окрім адміністративної та кримінальної відповідальності посадової особи, з березня 2016 року юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, підлягають до відповідальності у вигляді накладення фінансової санкції за порушення законодавства. Так, відповідно до пункту 1 частини другої статті 265 КзПП України, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний день у разі фактичного виконання роботи повний день, та виплату зарплати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування та податків накладається штраф у 30-кратному розмірі від мінімальної заробітної плати», – нагадують в установі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ