Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Надзвичайні події

На Грибовицькому сміттєзвалищі сталося екологічне лихо, що спричинило тяжкі і тривалі наслідки

На Грибовицькому сміттєзвалищі, що біля Львова, стався значний витік гудронної води, котра потрапила в річку Малехівка. Внаслідок цього у річці загинула уся риба, а місцеві жителі залишились без питної води. ДСНС не відреагувала відповідним чином на цю катастрофу. Про це заявили громадські активісти під час прес-конференції в ІА "Гал-інфо".

"Поруч з витоками, які потрапили в річку Малехівка, стався і витік гудронів, які розлились на значну територію лісу, випаливши його. В самій річці внаслідок катастрофи загинула уся риба", - розповів Марко Шпікула, голова Громадської ради при Державній екологічній інспекції у Львівській області.

Він також зазначив, що іще 7 жовтня, йому повідомили, що на Грибовицькому сміттєзвалищі відбувається незаконний вивіз гудронів. На місце були викликані правоохоронці, зареєстровано кримінальне провадження.

Однак незаконний вивіз небезпечних відходів продовжувався. 4 січня на Грибовицьке сміттєзвалище приїздила комісія  у складі представників екоінспекції, керівництва жовківського району, області та правоохоронців. Представники комісії під час візиту пересвідчились, що незаконний вивіз гудронів не був зупинений.

"Незаконна діяльність з вивезення гудронів призвела до того, що 13 січня стався прорив. Гудрона вода розтеклась на значну територію, випаливши ліс та потрапивши до підземних вод. В річці Малехівка внаслідок катастрофи загинула вся риба. Місцеві мешканці позбавлені питної води та потребують організації її підвезення", - зазначив Юрій Дмитришин.

Він також зазначив, що активісти вимагатимуть негайного звільнення високопосадовців, котрі не відреагували належним чином на техногенну катастрофу та продовжують мовчати про неї.

Вони також мають намір звернутись з листом до Президента, Генерального прокурора України, Прем'єр Міністра України та інших з вимогою негайно відреагувати на ситуацію, що склалась та покарати винуватців. 

"Проблема більш глобальна. Це проблема, зокрема, рекультивації сміттєзвалища, утилізації сміття, логістики. Проблема, зрештою, стосується не лише Грибович та Малехова. Роками хто тільки не говорив про сміттєзвалище, однак жодних кроків не зроблено. Вирішення цієї проблеми вимагає дій управлінського, проектного, виконавчого і фінансового характеру", - зазначив Ярослав Качмарик, депутат Львівської обласної ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ