Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові засяє оновлена скульптурна група «Ощадність. Рільництво. Промисловість»

Сьогодні, 17 січня, відбулося відкриття відреставрованої скульптурної групи «Ощадність. Рільництво. Промисловість», що на даху Музей етнографії та художнього промислу у Львові.

Як розповіла начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, скульптурну групу «Ощадність. Рільництво. Промисловість» виконав італієць Леонард Марконі, який створив багато скульптур у Львові.

Серед львів’ян ця скульптура відома як «Статуя Свободи», адже жіноча постать тримає в руці смолоскип, а на голові має корону.

Центральна скульптура, за словами Онищенко, символізує «Ощадність» і прикрашає збудовану 1891 року Галицьку ощадну касу.

«Стан скульптурної групи був дуже поганим. Ми пам’ятаємо трагічний випадок, коли впала рука з факелом», - сказала Лілія Онищенко.

Нагадаємо, що на початку 80-х років рука скульптури, яка тримала факел, відламалася, впала з даху та вбила жінку. Відтак, більше 15 років статуя була без руки, але згодом її відновили.

Окрім того, як зазначила Лілія Онищенко, втратила позолоту і промениста корона на статуї «Ощадність». З’явилися також біонарости. Реставратори виявили численні втрати елементів.

«Напис «Головна ощадна каса» закривав раніше щит. Коли його відкрили, то також виявили поганий стан фасаду. Проект кошторисної документації виконала Львівська академія мистецтв. У липні 2016 року розпочалися реставраційні роботи. Спершу статуї мили та делікатно відчищали. Були також пошкодження голови. Елементи позолотили сусальним золотом та реставрували напис на стіні», - розповіла Лілія Онищенко.

Ініціатором відновлення виступив львів’янин Сергій Смірнов. Також до цієї ідеї долучився у 2015 році Університет банківської справи. Наприкінці 2015-го студенти УБС спільно зі студентами Львівського національного аграрного університету та Національного університету «Львівська політехніка» провели благодійний захід «Аукціон надій», метою якого став збір коштів на реставрацію скульптурної групи «Рільництво. Ощадність, Промисловість».

В коментарі Гал-інфо Лілія Онищенко зазначила, що, згідно проектно-кошторисної документації, на реставрацію передбачено 450 тис. грн.

«Однак, зараз ще не виконані роботи по частині люкарн. Це ті вікна обабіч статуї. Риштування захоплювало лише центральну частину. Ми на початку сезону поставимо ще два риштування і дві люкарни зробимо. Тобто, 450 тис. грн ще не використані повністю, але загальна вартість робіт є такою», - сказала Лілія Онищенко.

Додамо також, що скульптурну групу підсвітять.

Усіх причетних до відновлення скульптурної групи подяками та дипломами від імені громади Львова нагородив міський голова Львова Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ