Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові затвердили стратегію культури до 2025 року

Сьогодні, 8 червня, під час засідання Львівської міської ради депутати затвердили Стратегію розвитку культури Львова до 2025 року. «За» проголосувало 47 депутатів, передає кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

Система імплементації стратегії передбачає запровадження низки нових структур та заходів, які раніше не практикувалися у Львові, «і є інноваційними для українських реалій».

Зокрема, передбачається створення Інституту стратегії культури (при Львівській міській раді) – комунальної установи/підприємства, яка відповідає за організацію процесів втілення Стратегії (ініціювання робочих груп, напрацювання нормативних документів та програм),  моніторинг показників її виконання та організацію процесу її перегляду (організація Форуму культури),  адміністрування Фонду культури, залучення міжнародних партнерів та промоція культури Львова в Україні та закордоном, аплікування на титул Європейська столиця культури (2024 рік). 

На початковому тестовому етапі пропонуємо запровадити як структурний підрозділ комунальної установи Інституту міста/Палацу культури ім. Гната Хоткевича, з подальшим утворенням самостійної юридичної особи. Наприкінці періоду дії стратегії – у 2025 році – Інститут стратегії культури діятиме як самостійна юридична особа.

Також передбачено напрацювання методології соціологічного дослідження та виведення на його основі показників для щорічного моніторингу галузі (напрацювання методології моніторингу та пілотне дослідження – 2017 рік) Бієнале «Форум культури» – всеукраїнський захід, який відбувається що два роки, у рамках якого відбувається звітування та перегляд досягнень та показників, а також актуалізація цілей, за необхідності – зміна пріоритетів.

Серед завдань на 2017 рік передбачено:

- Організацію дослідження та налагоджує систему моніторингу впровадження Стратегії культури (2017-2018 роки).

- Ініціювання створення та забезпечує організацію робочих груп з розробки положення про Фонд культури (систему наповнення та адміністрування Фонду).

- Формування пріоритетів на конкурс соціо-культурних проектів (2017 рік) відповідно до пріоритетів та цілей Стратегії.

- Організацію підготовки до бієнале – Форуму культури (2018 рік).

- Проведення сесії стратегічного планування для установ культури.

- Розробку пілотної освітньої програми для музейних установ (2017-2018 роки) у співпраці з Українським католицьким університетом.

- Розробку програму з децентралізації та мапування культурних закладів та туристичних об’єктів.

- Початок підготовку до процесу аплікування на Європейську столицю культури 2021-2025 роки.

Передбачається, що ця Стратегія буде мати низку дворічних циклів реалізації. Наприкінці кожного циклу відбуватиметься «Форум культури», на якому переглядатимуться результати впровадження стратегії та буде можливість внести зміни до її завдання, цілей та пріоритетів. Це, з одного боку, забезпечить публічність та залучення усіх зацікавлених сторін до процесу прийняття рішень, а з іншого боку – дозволить побудувати гнучку систему, яку можна буде корегувати відповідно до потреб такої динамічної сфери як культура.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ