Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові знайшли інвестора, який за 14 млн грн готовий спорудити "Територію терору"

Cьогодні, 28 травня, відбулася презентації концепції меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору». Під час брифінгу директор Музею Тарас Чолій розповів, що вдалося знайти інвестора, який готовий почати будівництво музею.

Презентація зроблена у формі виставки, яка розпочинається представленням основних напрямів діяльності Музею «Територія Терору» та візуалізаціями архітектурного проекту музейного комплексу, що має постати у Львові на просп. В. Чорновола, 45.

Наступна тематична частина виставки - концепція внутрішньої інтерактивної експозиції музейного комплексу, а саме її першої частини – «Бараку 1939–1941рр.», що мав би бути відтворений за зразком бараків типового концентраційного табору.

Експозиція розповідає про геополітичну ситуацію у світі напередодні ІІ Світової війни, німецько-радянську співпрацю, початок ІІ Світової війни і радянську окупацію Галичини, а також про перші кроки більшовицької влади, легітимізацію сталінського режиму та радянізацію краю.

Директор музею розповів, що станом на сьогодні вже завершено виготовлення проектно-кошторисної документації.

Як розповів заступник директора з промоції та розвитку Володимир Довжинський, вартість усіх робіт - 14 млн 100 тис. грн.

Довжинський зауважив, що на ділянці працювали пошуковці ЛКП "Доля", адже там сподівалися знайти поховання. Однак, людських останків не виявили.

Як сказав Тарас Чолій, наразі роботи з будівництва музею не проводять, адже міська рада не виділила на це кошти з бюджету розвитку.

"Однак ми знайшли інвестора, який готовий будувати цей музей. Це приватна львівська фірма, яка в обмін на будівництво меморіального комплексу просить, щоб місто розрахувалося із нею певними преференціями. Юридичне управління підготувало проект положення про інвестиційні конкурси, але його вже багато разів депутати знімали з порядку денного. Ми не розуміємо, чому депутати не підтримують це рішення. Треба визначитись, чи потрібен тоді Львову такий музей", - сказав Тарас Чолій. (Нагадаємо, що ще 2011 року Тарас Чолій висловлював сподівання, що будівництво музею розпочнеться 2012 року, але не судилось). 

Наразі на ділянці, яка вже є у власності музею, перебуває автостоянка. Директор музею стверджує, що поки роботи не ведуть, автостоянка забезпечує охорону території.

Нагадаємо, Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору» має постати на місці львівського ґетто та  пересильної тюрми №25. Львівське ґетто у Львові існувало з листопада 1941 р. по грудень 1943 р. За даними дослідників у ґетто та у Янівському концтаборі загинуло понад 250 тис. людей. У 1944 р. на цьому ж місці в тих самих бараках окупаційна радянська влада облаштувала «пересильну тюрму №25», (ОИТК №25). За даними істориків за 10 років її функціонування через тюрму пройшло понад півмільйона в’язнів зі всієї Західної України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ