Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Львові знайшли склад з 200 ящиками підроблених ліків: порушено кримінальну справу

У Львові порушили кримінальну справу за фактом збуту фальсифікованих лікарських засобів. Про це сьогодні, 13 листопада, повідомив заступник начальника відділу УДСБЕЗ ГУМВС України у Львівській області полковник Денис Гусашвілі.

Нагадаємо, як вже повідомляли ЗМІ, 8 листопада у Львові під час перевірки мережі аптек правоохоронці виявили та вилучили підроблені ліки вітчизняного та закордонного виробництва. Всього їх налічувалось 200 ящиків.

За словами Дениса Гусашвілі, поки що за цим фактом триває слідство. «Одна особа заарештована, інші – затримані. Проводяться слідчо-оперативні заходи з метою довести їхню вину у цій кримінальній справі», – зазначив він.

Полковник додав, що загалом було вилучено 200 тис. одиниць лікарських засобів, їх вартість сягає мільйона гривень. Зазначимо, що серед підроблених ліків такі: «Но-шпа», «Доларан», «Анаферон», «Баралгетас», «Ротокан», «Цитрамон», «Етанол 96», «Катанов».

На питання про те, яку загрозу для людини несуть підроблені ліки, перший заступник голови державної служби з лікарських засобів України Інна Демченко відповіла, що будь-яка фальшивка є небезпечною для життя, підроблені ліки не мають лікувальної дії. Для того, щоби убезпечити себе від підробок, каже вона, в аптеці треба просити сертифікат якості на лікарський засіб, він підтверджує його легальність.

Як розповів начальник державної служби з лікарських засобів у Львівській області Сергій Чередніченко, склади з підробленими ліками знаходились у самому Львові. «Робота тут була налагоджена досить тривалий час, бо підприємство втратило ліцензію ще у 2007 році», – зауважив він.

Чиновник додав, що наразі ця діяльність вже припинена, всі лікарські засоби вилучені з обігу. Державна служба з лікарських засобів проводить величезну роботу на території не лише Львівської області, а й усієї України, аби вилучити з продажу підробки цієї серії.

За словами Сергія Чередніченка, фальсифіковані ліки збували дрібні підприємці, які були на спрощеній системі оподаткування, не мали касового апарату та ліцензійних комп’ютерних програм, які б дозволили одразу ж побачити підроблений товар. «Великі мережеві аптеки цим не займались, цим займались дрібні ФОПи», – наголосив він.

Сергій Чередніченко зазначив, що за 10 днів до перевірки ФОПів мусять їх попереджувати. «Через те, коли інспектори йшли на ці перевірки, то практично не виявляли фальсифікованих ліків. Дрібні підприємці встигалидо них підготуватись», – розповів він. За його словами, основний результат по виявленню підробок дали позапланові перевірки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ