Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У липні зафіксували рекордну кількість порушень свободи слова, - ІМІ

У липні ІМІ зафіксував в Україні 28 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень зафіксована з початку року. Також у липні зафіксовано найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися з початку року, – 6 випадків. Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Так, у січні загалом зафіксовано 15 випадків порушень свободи слова в Україні, у лютому – 21, у березні – 16, у квітні – 26, у травні – 24, у червні – 20.

У липні найбільшу і однакову кількість порушень зафіксовано в двох категоріях – “побиття, напади” та “перешкоджання законній журналістській діяльності” – по 6 відповідно.

Кількість побиттів журналістів у липні зросла у порівнянні з попередніми місяцями (червень – 3, травень – 3, квітень – 1, березень – 1, лютий – 1, січень – 0). Випадки нападів та побиття сталися на Дніпропетровщині, Донеччині, Житомирщині, у Вінниці, Миколаєві та Черкасах.

Загалом порушення свободи слова та прав журналістів у липні ІМІ зафіксував в 15 областях України. Зокрема, лідером таких порушень цього місяця стали Київ, Миколаївщина та Волинь, де зафіксовано по 4 випадки відповідно.

Порушували у липні право журналістів на професію, згідно з моніторингом ІМІ, приватні особи, правоохоронці, місцева та центральна влада, хакери, представники судової гілки влади та комунальних підприємств.

Кількість перешкоджань у порівнянні з червнем трохи зменшилася (червень – 10, травень – 9, квітень – 8, березень – 3, лютий – 7, січень – 5). Водночас ця категорія з початку року залишається лідером з порушень свободи слова.

З шести випадків перешкоджань три сталися у Миколаєві, де представників влади  штовхали журналістів, не пускали у кабінет, обурювалися присутністю ЗМІ у сесійній залі.

Крім того, у липні ІМІ зафіксував 5 випадків погроз, 4 випадки інтернет-тиску, по 2 випадки обмеження доступу до публічної інформації та політичного тиску. Також по 1 випадку пошкодження майна журналістів, судових позовів проти ЗМІ та від журналістів.

Пошкодження майна стосувалося загоряння авта харківського журналіста, редактора інформаційного порталу “Інсайдер інфо“, власкора агенції “Кримські новини” Ігоря Русіна. Сам Русін переконаний, що машину підпалили, оскільки дуже багато збігів – сайт атакують хакери, були дві спроби зламати адмінку, три спроби зламати його акаунт.

Випадки інтернет-тиску пов’язані з DDoS-атаками на сайт LB.ua, сайту міста Запоріжжя 061.ua та на глухівську газету “Неделя”, а також атакуванням великою кількістю дзвінків з невідомих номерів мобільного телефона шеф-редакторки LB.ua Соні Кошкіної у день народження, 8 липня. Хакерську атаку на сайт LB.ua і свій мобільний Кошкіна пов’язує з боротьбою проти забудови Сінного ринку у Києві, про що публікуються матеріали на сайті.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кібер-злочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ