Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Литві встановили таблички про "невідповідність правді" біля радянських пам'ятників

У Литві біля радянських пам'ятників почали встановлювати таблички про те, що написи на пам'ятниках біля поховань часів Другої світової війни не відповідають правді, - 112.ua.

Установка таких табличок спричинила негативні відгуки в Росії - посольство РФ в Литві заявило, що таблички ображають пам'ять.

"Це безумовно мерзенний вчинок, що ображає пам'ять 970 солдатів, включаючи чотирьох Героїв Радянського Союзу, які загинули у 1944 році при звільненні цієї території (місто Немунеле Радвілішкіс та його околиці, - ред.) Литви від німецько-фашистських загарбників", - заявили в посольстві.

Також у посольстві пообіцяли залучити юристів для правової оцінки "цього факту, що по-своєму "пояснює" історію".

Таблички встановив муніципалітет Біржайського району на півночі Литви біля пам'ятників поблизу поховань солдатів Червоної Армії. Влада регіону пояснила це "відображенням справедливості".

На табличках, які з'явилися біля меморіалів, йдеться: "Поховання солдатів СРСР часів Другої світової війни (об'єкт культурної спадщини). Ідеологічні написи радянського періоду не відповідають історичній правді".

За словами радника відділу по культурній спадщині Біржайського муніципалітету, таблички встановили без вказівок "зверху".

Відзначається, що мова йде про пояснювальні написи, виконані ще в радянський період литовської історії, пам'ятники загиблим у 1944 році під час Прибалтійської операції солдатам Червоної Армії.

112.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ