Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

У Мінфіні очікують втрати близько 2 млрд грн податків в результаті блокади ОРДЛО - ЗМІ

За розрахунками Міністерства фінансів, втрата 40 підприємств ОРДЛО в результаті заборони на переміщення товарів через лінію розмежування у Донбасі позбавить український бюджет близько 2 млрд грн податкових надходжень, пише в своїй статті для DT.UA Юлія Самаєва з посиланням на джерело в міністерстві.

Автор вказує, що за оцінками Укрметалургпрому, припинення торгівлі з металургійними підприємствами на окупованих територіях спричинить втрату бюджетом 1,6 млрд грн податків.

"Джерело DT.UA у Міністерстві фінансів повідомило, що, за їхніми підрахунками, втрата 40 підприємств ОРДЛО обійдеться бюджету в суму близько 2 млрд грн податкових надходжень. І ця цифра більше схожа на правду, ніж озвучені Гройсманом 32 млрд", - йдеться в статті.

За словами Самаєвої, опитані DT.UA експерти звернули увагу на те, що підприємства, які до останнього часу працювали в ОРДЛО під українською реєстрацією – це експортери, які не платили ПДВ, утворює більшу частину податкових надходжень. Те ж саме, у зв'язку з офіційною збитковістю, стосується і податку на прибуток.

"Тобто прямі податкові втрати навряд чи будуть надто вже значущі. Набагато гірше, звичайно, із внесками до Пенсійного фонду і податком на доходи фізосіб — адже зарплати на великих підприємствах із чималими штатами платилися в основному офіційно", - підсумовує вона.

Нагадаємо, 15 березня, РНБО в ході екстреного засідання прийняв рішення призупинити переміщення вантажів через лінію зіткнення в Донбасі. Рішення було в той же день введено в дію указом президента України. Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що втрати України від транспортної блокади окупованих територій Донецької та Луганської областей можуть досягти 2% ВВП.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ