Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У місті Лева завершилися всеукраїнські змагання з фехтування на рапірах

У Львові завершилися традиційні Всеукраїнські змаганнях з фехтування на рапірах пам’яті заслуженого тренера України та СРСР, професора Вадима Андрієвського.
У цьогорічному 13-му за ліком турнірі Вадима Андрієвського боротьбу за нагороди вело більше ста спортсменів. Окрім українських фехтувальників, на доріжки палацу спорту СКА вийшли і спортсмени з Молдови.
І саме чемпіонка сусідньої держави 17-річна Світлана Дідик стала на шляху найперспективнішої львівської рапіристки, володарки «срібла» минулорічного чемпіонату України Олександри Сенюти. Надмірне хвилювання не дозволило 15-річній учениці Вікторії Волковій взяти гору в протистоянні з молдаванкою на стадії 1/8 фіналу, і в підсумку галичанка фінішувала на 9-й позиції. Не пробилася до вісімки найкращих й інша надія львівських шанувальників цього романтичного виду спорту 18-річна Зоряна Барчак, яка посіла 11-те місце.
Як і очікувалося, головними дійовими особами в жіночому турнірі стали члени збірної України. У першому півфіналі, в якому зійшлися досвідчені киянки – 35-річна Тетяна Савченко та 29-річна Ольга Лелейко – перемогу святкувала остання – 15:5. В поєдинку, де розігрувалася друга путівка в фінал, їхня землячка та партнерка по головній команді країни 28-річна Олена Хісматуліна не залишила жодних надій 18-річній Катерині Кармановій – 15:1.
На відміну від півфіналів, доля вирішальної дуелі визначалася наприкінці поєдинку. Лелейко та Хісматуліна, поперемінно володіючи ініціативою, весь бій не відпускали одна одну в рахунку більше, ніж на один укол. І лише наприкінці бою, провівши дві результативні атаки поспіль, Лелейко зуміла схилити шальки терезів на свою користь – 15:13.
Столичні фехтувальники правили балом і в турнірі чоловіків. Щобільше, цього разу весь п’єдестал пошани окупували кияни. Лідер збірної України 25-річний Максим Петров у фіналі не залишив жодних шансів своєму значно менш досвідченому землякові 18-річному Андрію Погребняку – 15:6. Разом з ними на п’єдестал пошани, на третю сходинку, зійшли Георгій Лопатенко та Данило Селіверствов.
Мав непоганий шанс пробитися до квартету найкращих львів’янин Віталій Богданов. Однак у чвертьфінальній дуелі з Селіверстовим 23-річному учневі заслуженого тренера України Василя Бусола дещо забракло везіння і він, перебуваючи більшу частину бою попереду, зазнав прикрої поразки – 12:15, і в підсумку посів 5-е місце. Не виправдали покладених на них сподівань інші вихованці львівської школи фехтування. Зокрема більшого очікували від членів юніорської збірної України Клода Юнеса, Олега Фомічова та Ростислава Герцика. На жаль, хлопці не зуміли в рідному місті продемонструвати весь свій потенціал і змушені були задовольнитися відповідно 9-ю, 17-ю і 22-ю позиціями.
Як зазначив Василь Бусол, заслужений тренер України, голова Федерації фехтування Львівщини: „Турнір пам’яті Вадима Андрієвського проводився у Львові вже в 13-й раз. Цього разу до нас в гості приїхала збірна Молдови. Ні для кого не секрет, що сьогодні рапіра є найслабшим видом зброї в українському фехтуванні. На жаль, наші змагання засвідчили, що рівень майстерності українських рапіристів зростає дуже повільно. Турнір пройшов без несподіванок, на перших позиціях, як і можна було сподіватися, фінішували представники збірної країни. А от стосовно виступу львів’ян мушу констатувати, що ми від них очікували більшого. На мою думку, далася взнаки надто велика кількість змагань, в яких приймали участь молоді Сенюта, Юнес, Герцик та Фомічов. Але нічого страшного не сталося. Просто тренерам цих фехтувальників потрібно зробити належні висновки аби в подальшому не повторювати подібних помилок”.  
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ