Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У Москві фонди Бібліотеки української літератури передадуть "центру слов'янських культур"

МЗС України поширило заяву у зв'язку з рішенням уряду Москви передати фонди Бібліотеки української літератури з метою створення "центру слов'янських культур"

"Намагання російської сторони припинити діяльність Бібліотеки української літератури, зокрема, намір використати її унікальні фонди для створення «центру слов’янських культур», розцінюються в Україні як цілеспрямоване знищення єдиного спеціалізованого державного закладу, створеного за ініціативи української громади і покликаного сприяти забезпеченню її національно-культурних, мовних, інформаційних потреб.

Наголошуємо на унікальності книжкового зібрання бібліотеки, формування якого протягом десятиліть відбувалося за активною участю українських освітніх, бібліотечних, наукових установ, видавництв, української громади Росії.

Вважаємо неприпустимими будь-які трансформації цього закладу.

У зв’язку із зазначеним, МЗС України висловило протест російській стороні, привернувши увагу до необхідності виконання нею зобов’язань відповідно до Рамкової конвенції про захист національних меншин від 1 лютого 1995 року, а також інших багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів, учасницею яких є Російська Федерація, зокрема, щодо забезпечення захисту етнічної, мовної, культурної самобутності однієї з найчисельніших в Росії нацменшин.

МЗС України закликало російську сторону зберегти бібліотеку як культурний осередок багатомільйонної української громади.

Створивши належні умови для вільної реалізації прав всіх нацменшин в Україні, розраховуємо на цивілізоване ставлення до українства за кордоном.

Очікуємо, що світові правозахисні структури дадуть належну оцінку спробам знищення єдиного в Росії державного закладу української національної меншини.

Переконані, що зазначена категорія російських громадян вправі розраховувати на справедливе та законне ставлення до себе, і вкотре закликаємо російську сторону продемонструвати цивілізованість державних пріоритетів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ