Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У МОЗ пояснили, що влітку «Таміфлю» купували прозоро і законно

Закупівля препарату "Таміфлю" була проведена прозоро та законно, наполягають у Міністерстві охорони здоров'я. Про це заявив директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та виробів медпризначення МОЗ Юрій Константінов. Він додав, що звинувачення у непрозорості МОЗ в питаннях закупівель не мають нічого спільного з дійсністю, повідомляє прес-служба МОЗ.

"За рівнем відкритості і прозорості процедура закупівель не має аналогів, адже до робочої групи входило 25 осіб", - наголосив Константінов.

За його словами, під час закупівлі "Таміфлю" робоча група МОЗ спиралася на інформацію безпосередньо компанії виробника та Мінекономіки.

Константінов продемонстрував офіційного листа компанії "Roche" з пропозицією препарату "Таміфлю" для України, де зазначено: "Приблизна ціна, за якої можлива поставка препарату для попередження пандемії в Україні, становить 340 грн".

Окремо було наголошено, що головним органом в державі, який здійснює моніторинг та контроль за ціноутворенням, є Міністерство економіки.

Константінов, посилаючись на аналітичну документацію МОЗ, повідомив, що ціна "Таміфлю" в Україні становила 321 грн, 326 грн та 440 грн. Середня ціна з 15 до 22 червня 2009 року становила 362 грн.

Наступний період аналізу ціноутворення засвідчив, що середня ціна була 401 грн. Далі ціна коливалась і середня оптова ціна становила 321 грн. Враховуючи великі обсяги закупівель та інші чинники, МОЗ вдалося закупити препарат по 251 грн.

Як стало відомо днями, влітку при підготовці до свинячого грипу держава витратила на закупівлю "Таміфлю" близько 11 мільйонів гривень.

Препарат закупили за ціною 251 гривня за упаковку не у виробника – компанії "Roche", а у посередника - ЗАТ "Ганза".

Це при тому, що на сайті самої компанії ще за 1 липня 2009 року опубліковано повідомлення про готовність компанії надати препарат країнам з економікою, що розвиваються, за ціною від 2 до 6 євро за упаковку.

У переліку країн, які можуть розраховувати на пропозицію компанії, також значилася Україна.

Сам Константінов має опосередкований зв'язок із компанією, що виступила посередником у закупівлі "Таміфлю" влітку.

У компанії "Roche" повідомили, що український уряд зконтактував з нею з приводу закупівлі препарату лише під час нинішнього спалаху епідемії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ