Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У МВС розповіли про нову систему балів і штрафів для водіїв

Штрафні бали і новий порядок накладення штрафів на порушників правил дорожнього руху будуть запроваджені в Україні з 7 листопада 2015 року. Про це в четвер на брифінгу в Києві заявив перший заступник начальника Департаменту юридичного забезпечення МВС України Володимир Жиденко.

«Дані норми набудуть чинності разом із законом України про Національну поліцію, а саме 7 листопада 2015 року», - сказав він.

За словами Жиденка, ці нововведення передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Зокрема, кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щороку нараховуватиметься 150 балів. У разі вчинення правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованого в автоматичному режимі, вираховуватиметься по 50 балів за кожне правопорушення.

Жиденко пояснив, що після використання штрафних балів на громадян уже будуть накладатися грошові стягнення у вигляді фіксованих розмірів штрафів. Законом скасовані так звані "вилки" для нарахування штрафів «від» і «до». У МВС кажуть, що такий плаваючий розмір штрафів був однією з причин вчинення корупційних правопорушень.

Закон також передбачає новий порядок сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху (ПДР). Водій, який вчинив правопорушення, має право протягом 5 днів сплатити штраф зі «знижкою» 50 %. У випадку, якщо штраф не буде сплачено протягом 30 днів з дня вручення постанови про накладення адміністративного стягнення за порушення ПДР, громадянину буде нарахована пеня в розмірі штрафу. Якщо ж порушник не сплатить штраф і пеню протягом 61 дня, справу буде передано у виконавчу службу.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ