Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У МВС стартував проект ЄС «20 зразкових відділів поліції»

Європейський Союз розпочав проект «Підтримка реформи поліції в Україні» (ПРПУ) вартістю 6 мільйонів євро. Він спрямований на покращення взаємодії з громадськістю у 20 відділах поліції трьох областей України. Про це Гал-інфо повідомили в прес-службі МВС України.

Проект є продовженням діяльності Консультативної місії ЄС, і буде реалізовуватися протягом 18 місяців поліцією Швеції,  Управлінням ООН з обслуговування проектів (UNOPS) за підтримки КМЄС.

У презентації взяли участь міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі, заступник Голови Нацполіції України Костянтин Бушуєв, Голова Консультативної місії ЄС Кястутіс Ланчінскас, Посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом, заступник голови Департаменту з питань миротворчих операцій та розвитку міжнародної співпраці поліції Швеції Анн-Софі Якобссон та керівник UNOPS в Україні Армен Чобанян.

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, сьогоднішній проект буде впроваджуватися у експериментальному порядку у 20 відділеннях на території Київської, Харківської та Львівської областей. Вони будуть оснащені сучасними комп’ютерними системами, транспортом, логістикою.

«20 відділів із 700 – це маленька частина, але крок за кроком ми наблизимося до ідеальної моделі, від візуального до змістового компоненту. Ми намагаємося сформувати райвідділок вашої мрії. Щоб ви прийшли туди і вам було приємно, щоб ви могли отримати все, що необхідно», – наголосив очільник МВС.

Заступник Голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв відзначив, що саме ці 20 відділів були обрані за результатами соціологічних досліджень, які проводилися в регіонах. Це регіони з найбільш напруженою оперативною обстановкою.

Серед районів, у яких буде запроваджено експеримент – Ізюмський район Харківської області, що знаходиться поблизу зони проведення АТО.

«Нам принципово зробити оновлення саме там. Хочу відзначити, що будь-які експерименти не знімають відповідальності з цих підрозділів, вони повинні виконувати свій функціонал в повному обсязі», – підкреслив Арсен Аваков.

«Взаємодія поліції з громадою та забезпечення громадського порядку обрані пріоритетами проекту, тому що саме вони є головними чинниками прозорої та ефективної роботи поліції. Дотримання прав людини має бути основою роботи поліції», – заявив Кястутіс Ланчінскас.

Загальна інформація

Концепція взаємодії поліції з громадою (community policing) спрямована на покращення відносин між поліцією та місцевими мешканцями, наприклад, через створення консультативних груп, до яких залучатимуться представники місцевої громади, влади, бізнесу, релігійних установ.  Модель «community policing» працює також на попередження та розкриття злочинів, адже особлива увага приділяється співпраці з громадою щодо виявлення причин злочинів.

Для покращення взаємодії поліції з громадою проект передбачає ремонт приймальних приміщень 20 поліцейських відділів – учасників проекту та передачу 15 поліцейських автомобілів.  У рамках проекту також планується проведення тренінгів з лідерства для керівників вищої та середньої ланки поліції, а також навчання в інших сферах, наприклад, курси управління стресом.

Скандинавська модель охорони громадського порядку передбачає попередження насильства під час масових заходів (мітингів, спортивних заходів, тощо) шляхом постійного спілкування з натовпом, ретельного планування та аналізу ризиків. Основним принципом є сприяння проведенню мирних зібрань та підтримка демократичних прав громадян.

Проект спрямований на підтримку нової української моделі охорони громадського порядку, яка базуватиметься на скандинавському підході. До 420 поліцейських пройдуть спеціалізовані тренінги, а 60 з них стануть інструкторами. Задля підтримки поліції у запровадженні громадського порядку,  правоохоронці також отримають засоби індивідуального захисту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ