Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У МЗС назвали головне завдання України на саміті "Східного партнерства"

Україна має намір отримати визнання перспективи повноправного членства в Європейському Союзі під час Саміту Східного партнерства 24 листопада в Брюсселі, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Головний меседж Східного партнерства more for more - більше інтеграції у разі більших реформ - в основному розуміється як необмежена можливість інтегруватися до ЄС, аж до повноправного членства. І ми хочемо визнання такої перспективи в документах саміту", - написала Зеркаль на своїй сторінці у Facebook у вівторок, 21 листопада.

Вона пояснила бажання отримати підтвердження перспективи членства в ЄС амбіціями українського суспільства та надзвичайних запитом на євроінтеграцію і реформи в країні.

"Багатьом в Європі не подобається думка, що українці буквально воюють за європейські цінності. Потрібно визнати, що не варто очікувати зміни настроїв відсторонених бюрократів, які формують позицію ЄС щодо України" , - констатувала заступник міністра.

При цьому Зеркаль вказала на необхідність використовувати кожен шанс для доказу своїх намірів інтегруватися з ЄС і для захисту власних інтересів.

Неповне використання українською стороною технічних та фінансових можливостей для підтримки внутрішніх реформ і впровадження Угоди про асоціацію з ЄС заступник міністра пояснила не тільки неефективністю українських державних інститутів, але і повільністю ЄС, "який довго і гипербюрократично визначає формати надання допомоги".

Зеркаль також визнала неможливість досягнення зазначення факту російської агресії проти Україні в декларації Саміту.

"Три з шести країн регіону уклали угоди про асоціацію з ЄС. Дві - входять до ЄАЕС і ОДКБ з Росією. Дві країни постраждали від безпосередньої агресії з боку Росії. Тому, наприклад, неможливо знайти консенсус щодо визнання в декларації Саміту очевидного факту - агресії Росії проти України", - пояснила заступник глави МЗС.

На її думку, єдиний вихід з ситуації – "тверезо оцінити інтереси один одного і позбутися надмірних очікувань".

Раніше президент України Петро Порошенко заявив, що на наступному Саміті Східного партнерства будуть визначені проміжні цілі України на шляху євроінтеграції.

Нагадаємо, 15 листопада, Європейський парламент своїм рішенням підтримав новий формат Східного партнерства і створення для України, Молдови і Грузії окремого трастового фонду

Раніше повідомлялося про те, що Саміт Східного партнерства ЄС відбудеться 24 листопада в Брюсселі.

"Східне партнерство" є програмою розвитку відносин між ЄС і Україною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, яку було  ініційовано у 2008 році.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ