Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У МЗС України розчаровані рішенням президента Румунії скасувати візит через закон про освіту

В українському МЗС України розчаровані рішенням президента Румунії Клауса Йоханніса скасувати візит до України через новий закону про освіту, - Радіо Свобода.

Речниця МЗС України підтвердила, що візит Йоханніса, планований на жовтень, скасований.

«Ми розчаровані, що румунська сторона не хоче вести діалог на найвищому рівні», – зазначила вона.

21 вересня президент Румунії Клаус Йоханніс заявив про скасування візиту до України через ухвалений Верховною Радою закон про освіту.

За словами Клауса Йоханніса, в кулуарах Генеральної асамблеї ООН він зустрівся з президентом України Петром Порошенком і заявив йому про скасування свого візиту до України, що планувався на жовтень, доки, за його словами, «не відбудеться поступу» щодо українського закону про освіту – такого, якого хоче Бухарест.

Новий український закон, який іще має бути підписаний президентом Петром Порошенком, також критикували інші сусідні з Україною країни, найгостріше Угорщина, – а також президент Молдови Ігор Додон, який висловлював жаль із приводу обмеження, за його словами, прав «румунів і молдован, які живуть в Україні».

5 вересня Верховна Рада ухвалила закон про освіту, який започатковує реформу освіти в Україні. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова, українська. Новий закон, а саме його розділ про мову освіти – державну, – викликав критику через побоювання в обмеженні мов національних меншин.

Влада України відкинула звинувачення у витісненні мов меншин з освітнього процесу. У МОН, серед іншого, заявили, що перехід школярів із рідної мови навчання на українську буде не одномоментним, а поступовим.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ