Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У МЗС закликали не політизувати Волинську трагедію

Речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца закликає утриматися від політизації Волинської трагедії. Коментуючи звернення Сенату Польщі до польського Сейму щодо визнання Волинської трагедії геноцидом, Беца заявила, що МЗС ще готує відповідь на цей документ.

«Ця резолюція з’явилася лише годину тому, і наша реакція зараз готується. Питання дійсно дражливе, важливе. Хочу наголосити, що ми завжди, на всіх рівнях наголошували на важливості уникнення політизації цього процесу. І це питання має розглядатися істориками», – сказала Беца 8 липня в Києві.

Сенат Польщі 7 липня ввечері ухвалив постанову, якою закликав нижню палату польського парламенту, Сейм, встановити 11 липня «Національним днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти громадян Другої Республіки Польща» у 1939-1945 роках.

Цього року виповнюються 73-ті роковини Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі у 2013 році з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії відмовився визнати ті події геноцидом польського народу, однак підтримав формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду».

На початку червня цього року два колишні президенти України, голови українських церков і представники інтелігенції закликали поляків до примирення і встановлення спільного дня пам’яті жертв польсько-українських конфліктів. На це двісті депутатів польської провладної партії «Право і справедливість» заявили, що поважають українську державність, але не схвалюють української історичної політики.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ