Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У “Нашому краї” показали уряду, як зменшити цифри в платіжках

Для зменшення людьми витрат на оплату комунальних послуг уряд має збільшити видатки на енергоефективність. Про це заявив співголова партії “Наш край” Олександр Мазурчак, коментуючи підсумки опалювального сезону. Про це повідомила прес-служба партії.

Він зазначив, що держава витрачає на порядок більші суми коштів на фінансування витрат на комунальні послуги, ніж виділяє коштів на зменшення споживання цих послуг.

“Державне агентство з енергоефективності нещодавно відрапортувало, що лише за один тиждень понад 5 тисяч українських родин скористалися “теплими” кредитами. Йдеться про приблизно 20 тис. родин на місяць. Разом з тим, за даними Держстату, у середньому за місяць в опалювальний сезон за субсидіями звертається понад 400 тис. родин. Виходить замість того, щоб допомогти людям платити менше, уряд продовжує спалювати бюджетні кошти”, – повідомив Олександр Мазурчак.

Він зазначив, що уряд має надати можливість людям зменшити витрати, оскільки програмою субсидій у силу різних причин охоплені не всі, хто мав би їх отримувати.

“Більше того, уряд зменшує соціальні норми споживання енергоносіїв. Неважко спрогнозувати, що наступним кроком буде зменшення й інших соціальних норм, що болюче вдарить по отримувачах субсидій”, – наголосив співголова партії “Наш край”.

На думку Олександра Мазурчака, збільшення витрат на тепломодернізацію будинків принаймні на 10 млрд гривень дозволить протягом короткого часу відчутно зменшити споживання комунальних послуг.

“Цього року на субсидії передбачено понад 50 млрд гривень. Зрозуміло, що уряд прагне скоротити ці видатки, але це прагнення має реалізовуватися обдумано, з урахуванням можливих соціальних наслідків. Тому ми вимагаємо від уряду збільшити витрати на енергоефективність. Відповідне звернення вже надіслано Кабміну. Зараз, коли завершився опалювальний сезон, найкращий час для підготовки до наступного”, – підсумував Олександр Мазурчак.

Як повідомлялося, за результатами 2015-2016 років понад 215 тисяч сімей стали учасниками програми “теплих” кредитів. При цьому на утеплення було залучено понад 2,7 млрд гривень, із них понад 1,16 млрд гривень відшкодовано Урядом, повідомило Державне агентство з енергоефективності.

За даними Держстату у січні–лютому 2017р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулось 870,4 тис. домогосподарств. Кількість учасників Програми житлових субсидій, становить 42,3% від загальної кількості домогосподарств України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ