Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Національній раді обговорено перспективи впровадження цифрового радіо

1 червня в Національній раді відбулася зустріч за участі представників радіогруп, Національної суспільної телерадіокомпанії України, Українського державного центру радіочастот і Концерну РРТ, громадськості, на якій обговорено перспективи розгортання в Україні експериментального цифрового радіомовлення у стандарті DAB+. Територією, вибраною для експерименту, може стати Київ.

Позитивним, відзначила керівник міжгалузевого об’єднання «Радіокомітет» Катерина М’ясникова, є той факт, що подібна зустріч і розмова з індустрією відбуваються до того, як такий важливий крок для телерадіоінформаційної галузі реалізовано. Тож під час зустрічі були висловлені як переваги, які може дати цифрове радіо, так і ризики, пов’язані з упровадженням нової технології.

Цифрове радіо може бути перспективним з огляду на вичерпність FM-частот. "Воно створить додаткові можливості для мовлення суспільної телерадіокомпанії, а також нішевих радіостанцій, розвиток яких обмежений через брак радіочастотного ресурсу", - зауважив член Національної ради Сергій Костинський.

Зацікавленість у проекті висловила Національна суспільна телерадіокомпанія України, яка відповідно до закону про суспільне мовлення в Україні має мовити не менше ніж на трьох радіоканалах. Виконати це завдання у рамках FM-діапазону вкрай складно, тож розвиток нових технологій може сприяти вирішенню цього питання.

Член Національної ради Олег Черниш розповів, що сьогодні регуляторний орган вивчає технічну сторону справи: де розташувати передавачі, якої потужності вони мають бути, які мають бути контури тієї експериментальної території тощо. Після того, як буде напрацьована інформація, Національна рада презентує її ринку. Регулятор відкритий до пропозицій галузі і сподівається на добру співпрацю з радіомовниками і громадськістю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ