Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

У НБУ хочуть зобов'язати всіх без винятку продавців ставити платіжні термінали

До 18 квітня Кабмін повинен привести свою нормативну базу у відповідність з прийнятим у минулому році законом №5284 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових рахунків" і зобов'язати постачальників послуг встановити платіжні термінали.
Про це розповіла директор департаменту платіжних систем НБУ Наталія Лапко на засіданні Фінансового прес-клубу "Банківський бізнес у 2013 року: на чому будуть заробляти банки і як це вплине на їх клієнтів?", проведеного з ініціативи ГО "Ліга фінансового розвитку" при інформаційній підтримці "Дзеркала тижня. Україна ".

"Вони (платіжні термінали, - ред.) повинні стояти скрізь - починаючи від аптеки і закінчуючи магазином на трасі", - констатує представник НБУ.

За даними Лапко, на сьогодні Україна відстає від європейських країн, принаймні в 4 рази за рівнем насичення POS-терміналами. В той же час безготівкові розрахунки поступово стають в Україні все більш масовими. Якщо в 2007 році кількість безготівкових транзакцій з допомогою карт становила 8,5%, то за підсумками 2012 р. - 32,4%. Щодо обсягу безготівкових операцій, то в минулому році вони склали 12% від загальних розрахунків за картками. Хоча це і відчутно більше 3%, які були в 2005-2006 рр., але все ж таки значно менше, ніж у країнах Європи, де цей показник перевищує 90-95%.

Як констатувала заступник директора департаменту грошово-готівкового обігу, начальник управління організації роботи з готівкою НБУ Оксана Галиць, оскільки українці все ж звикли розраховуватися в більшості випадках готівкою, до безготівкових розрахунків слід переходити поступово. При цьому саме таким шляхом поки НБУ і йде.

Також представник центробанку зазначила, що тенденція зростання безготівкових розрахунків, яка спостерігається в Україні, - характерна для всього світу.

У минулому році Верховна Рада ухвалила закон № 5284 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)", яким надала НБУ право встановлювати граничну суму готівкових розрахунків.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ