Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Парижі розпочалось паломництво з нагоди інтронізації владики Бориса (Ґудзяка)

Учора, 29 листопада у Парижі розпочалось паломництво з нагоди інтронізації владики Бориса (Ґудзяка) як Апостольського екзарха для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії. Про це повідомила прес-служба УКУ.

Перший день паломництва розпочався Архиєрейською літургією у Катедрі святого Володимира –головному соборі для українців греко-католиків у Франції.

Під час проповіді владика Борис зокрема зазначив: «Чи готові ми виходити із своїх зон комфорту і простягати руку, тим хто є на маргінесі? Господь об’являє нам Свою славу, щоб ми розуміли, що є Його послідовниками і жодні перепони не можуть перешкодити нам бути свідками. А свідки знають, що іноді треба втратити все, щоб засвідчити певні цінності».

Після Літургії на цвинтарі «Монпарнас» владика у співслужінні зі священиками відправив панахиду на могилі екзархального духовенства УГКЦ та на могилі голови Директорії УНР Симона Петлюри.

«Сьогодні ми молимося за душпастирів, які служили в Парижі, у нашому екзархаті. Коли вони відходили, годі було сподіватися, що так багато молодих людей – студенти, семінаристи, працівники УКУ –будуть співати панахиду на їхніх могилах, – зазначив єпископ. – Ми прийшли сюди, щоб молитовно єднатися з нашими душпастирями і згадати про їхню жертовність: адже людина, яка із вдячністю ставиться до жертви і служіння іншого, може очікувати таких можливостей від себе».

Під час панахиди на могилі Симона Петлюри професор з Канади Франк Сисин зазначив, що Петлюра належав до когорти тих людей, які хотіли створити незалежну державу і розуміли, що для досягнення цієї мети треба боротися. «Він був головою української еміграції у 20-х роках ХХ ст., саме ці люди відкрили для українців Європу. Це було цікаве та освічене покоління, яке творило українські установи за кордоном та діяло в інтересах своєї держави», – зазначив Франк Сисин.

Цього ж дня, увечері у Парижі, в церкві Saint Sulpice відбувся концерт з участю хорів Львівської духовної семінарії Cвятого Духа та Українського католицького університету «Стрітення».

Нагадаємо, що 2 грудня о 15:00 у Соборі Паризької Богоматері відбудеться Чин Інтронізації Апостольського Екзарха владики Бориса (Ґудзяка). Божественну Літургію очолить Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).Участь у церемонії інтронізації візьме Архиєпископ Паризький Кардинал Андре Вент-Труа.

-
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ