Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Перемишлі вшанували українських героїв

Учора, 30 травня, делегація Львівської обласної ради взяла участь у традиційному щорічному Святі вшанування українських героїв, яке відбулося у Перемишлі (Республіка Польща). У складі делегації: перший заступник голови Львівської обласної ради Роман Ілик, депутати ЛОР Остап Козак, Олег Кристиняк, представники апарату ЛОР. Про це повідомили у прес-службі Львівської обласної ради.

Роман Ілик поділився своїми враженнями від цьогорічних урочистостей: „Коли ми йшли вулицями Перемишля і слухали дорогі нашому серцю мелодії у виконанні українського військового духового оркестру, стало приємно за те, що ми - нація, горда, гідна, єдина - підтримуємо цю добру традицію вшанування наших героїв – борців за волю України. Пикуличі - це одне з найбільших поховань на території Польщі, де знайшли вічний спочинок близько двох тисяч українських героїв - вояки УГА,а також перепоховані вояки УПА, інтерновані українці. Добре було б, щоб цю дату відзначали на державному рівні, адже це - наша історична пам’ять, наше минуле, яке ми, як нація, повинні шанувати, пам’ятати про ці події, адже без вшанування минулого важко собі уявити майбутнє”.

Також перший заступник голови Львівської обласної ради висловив переконання у тому, що українська та польська влади максимально сприятимуть збереженню історичної пам’яті і створять надалі всі належні умови для облаштування місць поховань як українських, так і польських героїв.

Традиція вшанування героїв, яке відбувається щороку через тиждень після Зелених свят,була започаткована ще в двадцятих-тридцятих роках минулого століття і відновлена на початку 90-х років двадцятого століття. Для участі у цих урочистостях з’їжджаються місцева українська громада та українці з усієї Західної України (Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей). Розпочинається свято Архиєрейською літургією у греко-католицькому храмі м. Перемишль, а після того відбувається піший похід від храму вулицями Перемишля до українського воєнного цвинтаря у с.Пикуличі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ