Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У полоні терористів в Слов’янську досі залишаються щонайменше 4 журналісти

Україна продовжує бути гарячою точку для журналістів. З кінця лютого 2014 року, коли в Криму, а згодом на сході України, активізувалися сепаратисти, було зафіксовано 31 випадок викрадення або захоплення в заручники журналістів, з них 20 випадків сталося у квітні на території однієї області України — Донецької. Четверо журналістів досі залишаються у полоні терористів в Словянську. Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації, повідомили в ІМІ.

Починаючи з березня 2014, коли в Україні проявилися сепаратистські виступи, інспіровані Росією, журналісти на Сході України перебувають під прицілом та постійно наражаються на небезпеку. За цей період ІМІ зафіксував 20 випадків побиття та нападів на працівників ЗМІ та 12 нападів на офіси редакцій у трьох східних областях України - Луганській, Донецькій та Харківській. Для порівняння, в Криму у лютому-березні сталося 9 нападів на офіси редакцій, та 31 напад на журналістів.

Досі залишаються у заручниках терористів у Словянську щонайменше четверо журналістів: стрімер Артем Дейнега, репортер фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер, кореспондент ЗІКу Юрій Лелявський та журналіст ВолиньПост Сергій Шаповал.

Ситуація, коли журналісти перебувають в заручниках, є неприпустимою з точки зору як міжнародних конвенцій, які захищають діяльність журналістів, відповідних резолюцій ООН, так і з точки зору елементарного захисту прав людини. Завдання журналіста полягає у збиранні та розповсюдженні інформації, і перешкоджання, напади та захоплення працівників ЗМІ свідчать тільки про небажання «сепаратистів» показувати ширшим колам суспільства, що насправді відбувається на сході країни, і що вони собою являють. Ця ситуація також є ясркавим контрастом із подіями під час євро-революції на Майдані, коли журналісти могли вільно та безперешкодно виконувати професійні обовязки, і почуватися в безпеці, працюючи з боку протестувальників — у той час, коли вони були ціллю для дубинок і пострілів з боку «Беркуту», та переслідувалися владою.

Інститут масової інформації, який є українським партнером міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» звертається до ООН, ОБСЄ, ЄС, дипломатичних представництв демократичних держав на території України, з проханням звернути особливу увагу на ситуації із захопленням журналістів в заручники, і піднімати це питання на будь-яких переговорах з Росією. В тих умовах, які зараз склалися в Україні, саме дипломатичний тиск і реакція міжнародної спільноти є тим механізмом, який може допомогти врятувати наших колег, які потрапили у заручники. і захистити інших журналістів у майбутньому. 

Ми також закликаємо українську владу вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити наших колег, які потрапили у полон, і теж піднімати це питання під час переговорів із міжнародними структурами, які мають дипломатичний ресурс для впливу на ситуацію.

Мизвертаємось до редакцій ЗМІ і журналістів з проханням дуже уважно поставитися до питання особистої безпеки перед тим, як вирушати у «гарячі точки». Зокрема, в залежності від ситуації, можливо, не варто афішувати, що ви журналіст, старатись асимілюватися з місцевим середовищем, не ходити з самому, не використовувати велику професійну фото- та відеотехніку, а якщо в цьому є необхідність —  триматись з групою іноземних журналістів. 

Довідка ІМІ.

Артем Дейнега з балкону власної квартири організував інтернет-трансляцію штурму сепаратистами будівлі міського управління СБУ у Слов’янську. 13 квітня увечері його вивели з власної квартири, забрали у будівлю СБУ і досі не відпустили. Інший журналіст Саймон Островський, який також перебував у полоні, бачив там Дейнегу живим 24 квітня. Більше нічого про нього невідомо.

Незалежного журналіста Сергія Лефтера сеператисти у Слов’янську взяли в полон 16 квітня. Наразі немає жодних відомостей про фізичний стан журналіста та місце його перебування. Сергій Лефтер є незалежним спостерігачем-журналістом Фонду «Відкритий діалог», який реалізує місію спостереження за ситуацією на сході України. Він поїхав у Слов’янськ 14 квітня для написання репортажу з місця подій.

Львівського журналіста телеканалу ZIK Юрія Лелявського захопили невідомі 25 квітня у Слов’янську під час зйомки і силою відвели до міськвиконкому. Його колеги повідомили, що причиною затримання став знайдений паспорт з львівською пропискою. За інформацією джерел ZIK, журналіст може перебувати в групі із затриманими спостерігачами ОБСЄ.

26 квітня у Слов'янську зник журналіст «ВолиньPost» Сергій Шаповал. З тих пір він кілька разів виходив на зв'язок на короткий час з невідомих номерів та повідомляв, що перебуває у Слов’янську, втім з невідомих причин не може звідти виїхати. Редакція "ВолиньPost" має усі підстави вважати, що журналіста утримують у Слов’янську силою. Шаповал висвітлював ситуацію у Харкові, а після цього повідомив друзям, що вирушив до Слов`янська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ