Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Польщі економічне зростання

У першому кварталі поточного року польська економіка розвивалася у темпі 0,8%. Аналітики переконані, що незважаючи на те, що польське ВВП було нижчим від минулорічних показників, все одно порівняно з іншими країнами Європейського Союзу, це добрий результат.
Економіст Ярослав Янецький звертає увагу, що позитивний результат значною мірою вдалося досягти завдяки тому, що поляки продовжують багато купувати. Експерт, одначе наголошує, що така ситуація може закінчитися:

«Те, що вирішує про те, що ми на плюсі маємо економічне зростання, так це перш за все, індивідуальне споживання. Це з певністю ефект того, що прибутки польського суспільства цього року зросли. Так сталося з огляду на зміни у податковій системі.
З другого боку, тяжко думати про те, що така ситуація матиме місце також і 2010 року. Звідси й мої сумніви, - що буде у 2010 році».

Натомість економіст Пьотр Буяк вказує на вищий, ніж цього сподівалися, рівень інвестицій:

«Замість очікуваного досить глибокого падіння інвестицій, у першому кварталі їхнє зростання утрималося. Щоправда, це зростання невелике, та все ж таки, - зростання.
Це показує, що польська економіка, не дивлячись на глобальну кризу, тримається досить добре. Вона дає собі раду з цим краще, ніж багато інших країн, також і в нашому регіоні».

Згідно зі останніми статистичними даними, рівень інвестицій у першому кварталі 2009 року становив 14,9%, проти минулорічного 15,1%.

Економічне зростання останнього кварталу минулого року склало 2,8%.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ