Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: У Польщі розсекречені документи розповідають про Проклятих солдат
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Польщі розсекречені документи розповідають про «Проклятих солдат»

Засекречені досі документи, що стосуються акцій Польського Народного Війська проти учасників антикомуністичного підпілля у післявоєнні роки, потраплять до Музею «Проклятих солдатів», який буде створено у в’язниці на вулиці Раковецькій у Варшаві. Це засвідчує підписана в четвер угода

У четвер у приміщенні слідчого ізолятора у Варшаві-Мокотув представлено договір, підписаний Музеєм «Проклятих солдатів» і політичних в’язнів Польської Народної Республіки і Військовим історичним бюро (ВІБ) імені Казимира Сосновського. Договір стосується проведення пошукових досліджень в архівах Військового історичного бюро та оприлюднення архівних документів, що стосуються «Проклятих солдатів», які використають при створенні постійної експозиції музею.

Директор Музею «Проклятих солдатів» і політичних в’язнів ПНР Яцек Павловіч підкреслив, що фонди Військового історичного бюро дуже слабо вивчені й доступ істориків до них був досі досить обмежений. «Ці документи дуже цінні. У них є, наприклад, особові справи солдатів Війська Польського, які військову кар’єру почали ще в легіонах, а закінчили, на жаль, тут, на Раковецькій, пострілом у потилицю. Маємо, зокрема, особові справи Вітольда Пілецького, майора Лупашкі, генерала Фільдорфа. У фондах є також чудові карти. Ми вперше можемо побачити феноменальний матеріал, що досі зберігався у військових архівах, який демонструє, як Польська народна армія  брала участь у пацифікації підпілля. Це  абсолютно невідомий матеріал», – сказав Павловіч.

«В архівах ВІБ також зберігаються плакати й листівки, які демонструють «масштабну акцію пропаганди, яку вели представники повоєнної влади, щоб викликати негативне ставлення населення до «Проклятих солдатів». Це матеріали, сповнені  ненависті  до людей, які мріяли про вільну Польщу. Наша рада зараз опрацьовує програмну концепцію виставки в Музеї «Проклятих солдатів», цей матеріал буде дуже корисним, оскільки він був абсолютно невідомим. Не буде перебільшенням, якщо я назву ці матеріали переломними для постійної виставки музею», – зазначив Павлович.

Директор новоствореного музею нагадав, що 1 березня, у День  пам’яті «Проклятих солдатів», можна буде вперше відвідати частину будівлі в’язниці на Раковецькій. «Це буде символічне для суспільства, для поляків, відкриття місця, яке закарбувалося в пам’яті як сумновідомий слідчий ізолятор, місце страти польських героїв. Останніх в’язнів звідси виведуть, і будинок передадуть народу як резиденція Музею «Проклятих солдатів». А справжнє відкриття музею заплановано на березень 2019 р.», – сказав присутній на зборах у середу секретар  Міністерства юстиції. Він додав, що вартість створення нового об’єкта оцінюється в 300 млн злотих – це утричі більше, ніж вартість Музею Варшавського повстання.

Музей «Проклятих солдатів» і політичних в’язнів Польської Народної Республіки створили рік тому, зараз він веде освітню діяльність, а також збирає перші експонати. В майбутньому музей реалізовуватиме також видавничі проекти, що охоплять історію Польщі від Другої світової війни до 1989 р. Експозиції покажуть не тільки те, що відбувалося в середовищі післявоєнного антикомуністичного підпілля, але й історію більш пізніх організацій борців за незалежність, зокрема політичні процеси і протести робітників, наприклад ті, що відбувалися в червні 1976 р.

У 1944–1956 рр. в результаті комуністичного терору в Польщі загинули,  за оцінками ІНП, понад 50 тис. осіб. Загинули вони під час боротьби або протягом пацифікаційної діяльності, у тюрмах і таборах, на підставі судових рішень. Їх убили, багато осіб загинули також у будівлях Служби безпеки та військових відомств. Значну частину загиблих становили підпільні борці за незалежність. Їхні тіла ховали в засекречених місцях, які й досі невідомі, – біля кладовищ, будівель Служб безпеки, в лісах і на полігонах.

dzieje.pl

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ