Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Польщі судять адвоката, який шпигував на користь Росії

Сьогодні, 5 вересня, в Окружному суді Варшави розпочався судовий процес над адвокатом з подвійним польським і російським громадянством Станіславом Ш., котрого звинувачують у шпигунстві на користь Росії. Процес відбувається за зачиненими дверима, у залі судового засідання під посиленою охороною.

Речниця Окружного суду у Варшаві Ева Лещинська-Фуртак повідомила, що справа налічує приблизно 70 томів. Суд має заслухати 30 свідків. Судовий процес триватиме приблизно до січня 2017 року. За діяльність, у якій звинувачують Станіслава Ш., йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Зокрема адвоката звинувачують у співпраці з російською військовою розвідкою на користь Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії, що несе загрозу інтересам Польщі.

Нагадаємо, адвоката Станіслава Ш. та підполковника Війська Польського Збіґнєва Й. арештували у жовтні 2014 року. Обох звинуватили у шпигунстві на користь російської військової розвідки. Слідство проходило під грифом секретності, прокуратура не повідомляла ані про його хід, ані про деталі звинувачення.

У квітні 2015 року Військовий окружний суд у Варшаві засудив підполковника Збіґнєва Й. до шести років позбавлення волі за шпигунство на користь Росії (йому загрожувало 15 років), а також до п’яти років позбавлення громадянських прав і конфіскації мобільного телефону, а також сплати штрафу за шпигунську діяльність. Вирок суду поки не вступив у дію. Офіцер добровільно піддався покаранню.

Відомо також, що справи військової та цивільної осіб були пов’язані, але зв’язок не полягає у тому, що вони взаємодіяли між собою.

У щорічній доповіді Агентства внутрішньої безпеки Польщі за 2014 рік вказано, що «на високому рівні» у країні зберігалася активність російських розвідувальних служб. У документі наголошено, що мова йшла про дискредитацію позиції Польщі та інших членів НАТО у справі української кризи.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ