Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Польщі знайдено кіношедевр про повстання проти Російської імперії

У Польщі знайшли унікальний німий фільм 1913 року, який довший час вважали втраченим. У фільмі представлений епізод повстання під проводом Тадеуша Костюшки проти Російської імперії.

У фільмі, який називається Костюшко під Рацлавицями, крім виконавців головних ролей, знімалися близько двох тисяч статистів. Стрічка була одним з головних польських блокбастерів перед Першою світовою війною.
Крім стрічки Костюшко під Рацлавицями польський національний кіноархів поповнився також двома фільмами, присвяченими іншому національному герою Польщі Юзефу Пілсудському, який очолював перший уряд країни після проголошення незалежності в 1918 році.
Національно-визвольне повстання почалося в березні 1794 року. Польські війська під командуванням Костюшки здобули кілька перемог над царськими військами, у тому числі під Рацлавицями. Повстанцям вдалося зайняти Варшаву і витримати облогу міста оточену російсько-прусською армією.
Проте в жовтні в бою під Мацеєвицями польські війська зазнали поразки, а сам Костюшко був важко поранений, потрапив у полон і був ув'язнений у Петропавловську фортецю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ