Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У пошуках роботи: найпопулярніші вакансії в інтернеті

Найбільше вакансій в уанеті пропонується для працівників торгівлі, будівництва, транспорту й ресторанного бізнесу. У більшості сфер зайнятості, крім освіти й безпеки, середня зарплата стартує від 4 тисяч гривень, у промисловості й будівництві пропозиції коливаються від 8 до 10 тисяч, — з'ясували аналітики найбільшого онлайн-сервісу оголошень OLX. Українцям пропонують чимало варіантів як постійної роботи, так і часткової зайнятості.

У базі OLX розділ «Робота» містить близько 171 000 вакансій і понад 43 000 резюме. Найбільше пропозицій роботодавці розміщують у рубриках «Роздрібна торгівля/продажі» (16,3% від загальної кількості вакансій), «Будівництво» (14,8%), «Бари/ресторани» (10,6%), «Транспорт/логістика» (9,8%) і «Виробництво/енергетика» (9,3%). Також багато оголошень у розділі «Інші сфери».

Кандидати найчастіше публікують резюме в рубриках «Будівництво» (19,8% від загального числа), «Домашній персонал» (13,8%), «Транспорт/логістика» (12%), «Роздрібна торгівля/продажі» (5,4%).

Офіційний рівень безробіття в країні становить 10,3%, а кількість зареєстрованих кандидатів — 498,6 тисяч. Найпростіше на українському ринку праці знайти вакансію для представників робітничих спеціальностей. За два кліки можна влаштуватися на роботу вантажником, слюсарем чи зварювальником з окладом 5000 грн. «Синім комірцям» пропонують не такі високі зарплати, як фахівцям з інженерною чи технологічною освітою, а конкуренція в цій сфері значно нижча.

Індустрія: традиційна й нова

Вищі зарплати пропонуються в популярних рубриках «Виробництво/енергетика» й «Транспорт/логістика» (середні показники за вересень — 9962 грн і 7545 грн відповідно). Заробітні плати вище середньої (середня зарплата українця в липні цього року — 5374 грн) пропонують і в рубриці «Роздрібна торгівля/продажі». Для активних претендентів з умінням причарувати клієнта пропонують близько 30 тисяч вакансій. Роботодавці шукають «продажників» для найрізноманітніших послуг і товарів: від кави й кавового обладнання до електромобілів. Середній оклад становить 4229 грн на місяць.

Уже традиційно найбільш високооплачувані та перспективні професії — у сфері IT. Футурологи і HR як один стверджують, що в світі і в Україні ця тенденція триватиме ще мінімум 5 років. Програмувати пропонують як в штаті компаній, так і на фрілансі. Наприклад, вакансія java-розробника з зарплатою в 25 000 грн. пропонується в одній з IT-столиць України — Львові. Тенденції останніх років показують: зарплати у новачків в цифровій сфері вищі, ніж у досвідчених фахівців у багатьох інших галузях.

Знову зростає аграрний сектор, якому також потрібен приплив інтелекту й робочих рук. Вакансії на сільськогосподарських підприємствах найчастіше трапляються в центральних регіонах країни. Наприклад, в Дніпрі шукають агрономів, зарплати пропонують від 3 до 15 тисяч гривень.

Початок кар'єри і підробіток

Запити «робота вдома», «підробіток» зберігають популярність серед інтернет-користувачів. Свій внесок у це роблять сайти про особистісний розвиток, що пропагують фріланс. Роботу «тут і зараз» можна знайти, наприклад, серед пропозицій з прибирання приміщень, промоутерства на конкретному заході, викладання і розвантаження товару, за що платять мінімум 150 грн.

Почати кар'єру й отримати перший професійний досвід теж нескладно — наприклад, влаштуватися на роботу кур'єром з зарплатою 3800 грн або співробітником закладу швидкого харчування, де платять близько 5000 грн. Як правило, роботодавці пропонують лояльні умови, в тому числі гнучкий графік або надання житла працівникам з інших міст.

Для студентів, які ще в школі опанували іноземні мови, одним з простих способів отримати надбавку до стипендії стане репетиторство. Батьки часто шукають своїм дітям-школярам того, хто допоможе у вивченні англійської та інших мов, пояснить домашнє завдання за порівняно невелику плату. У середньому за годину занять молоді пропонують 50–70 грн — помножте це, наприклад, на 2 уроки на тиждень — на такі умови шукають репетитора для дівчинки 7 років у Кропивницькому.

В уанеті не бракує і пропозицій роботи для хатніх робітниць, нянь і домашніх майстрів. Як правило, такі вакансії популярні серед пенсіонерів чи шукачів часткової зайнятості. Оплата при цьому не обов'язково менша, ніж у разі повного навантаження. Наприклад, у Броварах шукають хатню робітницю на 3 дні на тиждень, пропонуючи 500 грн на день, няні ж можуть запропонувати близько 15 тисяч грн.

Роботодавці готові вчити співробітників нових навичок. Наприклад, в Україні зростає популярність барберів — чоловічих перукарів. У столиці їм можуть запропонувати і навчання, і зарплату від 10 тисяч грн. Є й нестандартні пропозиції роботи: у Харкові шукають співачку, яка співає пісні «один в один з оригіналу», обіцяють 300-500 грн на годину; під Києвом — продавця «з почуттям гумору» для магазину приколів.

Українські претенденти шукають і роботу за кордоном. Часто користувачі сервісу OLX переглядають пропозиції з сусідньої Польщі. Там, як правило, викладають вакансії для представників робітничих спеціальностей: пропонують місця на заводах, будівництві, меблевих і швейних фабриках.

Довідка.

OLX (раніше Slando) — сервіс оголошень №1 в Україні. Українська база майданчика налічує понад 13 млн. оголошень і щомісяця поповнюється більш ніж на 3 млн. нових пропозицій. У середньому нове оголошення публікується кожну секунду. Ресурс входить в топ-10 найпопулярніших сайтів серед українців за даними компанії Gemius (Fusion панель, липень 2016). Кожен другий інтернет-користувач з України відвідує сервіс щонайменше один раз на місяць.

.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ