Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У ProZorro з'явилася функція контролю за оплатою по договорах публічних закупівель

В електронній системі публічних закупівель ProZorro з’явилася довгоочікувана функція перевірки оплати за контрактом. Завдяки зусиллям Мінекономрозвитку, команди ProZorro, Міністерства фінансів, системи Є-Data і проекту .007, кожен охочий може ознайомитись не тільки із текстом контракту, який було підписано з переможцем тендеру, а ще й дізнатися, чи була проведена по ньому оплата, інформує Урядовий портал.

Дані щодо оплати контрактів, як і решту документації по тендеру, можна знайти на сторінці тендеру на сайті prozorro.gov.ua. Додавання цієї функції було одним із побажань, які найчастіше звучали від представників бізнесу, оскільки довгі роки формувався стереотип, що держава є поганим платником.

«Дуже важливо відновити довіру бізнесу до публічних закупівель, і функція контролю за оплатою значно додасть впевненості постачальникам. Крім того, це дозволить активістам і правоохоронцям відслідковувати можливі порушення в оплаті і вживати відповідні заходи до замовників, які порушують правила чи намагаються ними маніпулювати», - розповів заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Функція контролю оплати була розроблена представниками Є-Data і проекту .007, які дозволяють у режимі он-лайн відстежувати платежі, які проводяться через державне казначейство, а також збирати аналітику таких платежів за підприємствами, регіонами, ключовими платниками тощо.

«Контроль за фінансами в державі – це дуже важлива складова реформ. Коли ви маєте змогу подивитися, за що і кому сплачує ваша міська рада, а які платежі йдуть погано і «зі скрипом», ви можете вимагати від чиновників пояснень. Це чудовий інструмент для тиску на недобропорядних держслужбовців. Крім того, це безцінне джерело для журналістських матеріалів, особливо для тих, хто активно займається розслідуванням корупції. Інтеграція нашого сервісу з електронною системою ProZorro дозволить ще краще контролювати рівність умов і дотримання правил у держзакупівлях. Все це позитивно вплине на хід реформ у державі», - зазначила Оксана Маркарова, Перший заступник Міністра фінансів України.

Зі свого боку Наталя Кравченко, керівник проекту .007, підкреслила, що ідея проекту 007  – надати громадськості максимально простий і дієвий механізм контролю використання бюджетних коштів. “Сервіс 007 використовує інформацію з різних джерел, таких як: портал Є-data, Data.gov.ua, сайт Держстату, а тепер – також системи публічних закупівель Prozorro.

Особливість в тому, що ви бачите всі платежі між контрагентами та державною установою. Відтепер життя контракту відображається цілісно: тендер – договір – виконання договору (трансакції, додаткові угоди, акти виконаних робіт). 007 – точка збору комплексної інформації з використання коштів платників податків,” - сказала Наталя Кравченко.

Головним завданням у процесі інтеграції було поєднати інформацію по конкретних контрактах у системіProZorro із інформацією по сплаті за цими контрактами Держказначейством. Окрім технічного боку робіт, величезних зусиль потребувало бюрократичного узгодження процедур. Їх швидкому завершенню спряла, в тому числі, підтримка і сприяння Кабінету Міністрів. Рішення максимально сприяти інтеграції реєстрів і відкритих баз даних в систему ProZorro було затверджене під час засідання Уряду 1 червня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ