Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У рамках Форуму видавців відбудеться презентація легендарного часопису «Дзвін» у новій інтерпретації

Презентація відомого досі літературно-мистецького часопису «Дзвін», що своєю історією сягає ще 1940 року, зумовлена тим, що нещодавно започаткована серія молодіжного випуску зазнала модернізації та набула оновленого дизайну.

Власне запровадження молодіжних номерів часопису вже є небувалим досі експериментом.

Перший випуск «Дзвону», який містив винятково твори авторів від 14-ти до 35-ти років, вийшов друком у березні цього року. У редакції часопису кажуть, що такі молодіжні номери були ризикованим кроком і їх планували видавати тільки раз на рік. Втім, перший молодіжний випуск викликав нечуваний розголос посеред читачів і збурив літературну громадськість. Тираж блискавично швидко розлетівся всією Україною, тому видавці за кілька день готові презентувати вже другий номер цього року такого кшталту і не мають наміру зупинятись далі.

Головний редактор часопису Юрій Коваль говорить про нову тенденцію в сучасному літературному процесі: «Молодь іде в літературу. Цей похід масовий і потужний… Редакцію просто затопила повінь поезії та прози як дебютантів, так і тих, хто, переступивши поріг початківства, уже впевнено долає шляхи на літературні верховини. І всіх їх, таких різних, ріднить не тільки молодість, а й обдарування, ба, навіть, талант. Бо коли п’ятнадцятирічні пишуть так, що їхнє письмо зробило б честь і двадцятип’ятирічним, то які там сумніви: Україна неймовірно багата і щедра земля – на все, і передовсім, на талановитих людей».

Однак тепер молодіжна серія часопису «Дзвін» ще й помітно відрізнятиметься від канонічної. Презентація другого – вересневого – випуску має на меті показати це. Редизайн літературно-мистецького журналу покликаний повернути йому ту популярність, коли його тираж сягав 50-ти тисяч примірників, а так само авторитет, передусім серед молоді.

Найцікавіші події Форуму видавців 2017

Зміни помітно вже з обкладинки часопису: модерний логотип на білому тлі, якого ніколи не було раніше. Скидається на те, ніби «Дзвін» з випрасуваних на кант штанів класичного костюму перебрався в модні джинси. Нова концепція простежується навіть у деталях: перша літера назви журналу нагадує форму дзвону.

За обкладинкою – добірне наповнення, зокрема віршовані та прозові твори більше двох десятків авторів, і нові рубрики. Наприклад, часопис містить два інтерв’ю, перше з яких – це розмова з Тетяною Пилипець, директором Львівської обласної бібліотеки для юнацтва, що на прощі Ринок, 9 (до слова, саме тут відбуватиметься презентація оновленого часопису), а друге – з Василиною Мельник, молодою художницею з Києва, авторська акварель якої стала окрасою обкладинки, та чиїми картинами цілісно проілюстрований увесь журнал.

Здається, результат роботи редакції, яка тривала впродовж шести місяців, має великі шанси стати масштабною подією у нинішньому літературному процесі. Видавці запрошують всіх охочих стати причетними до цього на презентації, яка відбудеться у рамках Форуму видавців у Львові, 15 вересня – в п’ятницю – о 18:00 у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва, що на площі Ринок, 9, у межах програми заходів видавництва Apriori. Вона обіцяє бути сповненою несподіванок.

Редакція також анонсує, що працює над подальшою модернізацією часопису і скоро нові номери можна буде отримувати в електронному варіанті. Втім, нагадує, що поки що єдиним шансом точно мати свіжий часопис є передплата (індекс: 74183; мінімальний термін передплати – 1 місяць; приблизна вартість – 40 гривень). Тільки так видавництво може подбати про те, щоб всі охочі отримали «Дзвін» у новій інтерпретації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ