Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Рівному вшанували жертв Голокосту

Сьогодні громадськість Рівненщини вшанувала пам’ять 17-и з половиною тисяч земляків-євреїв, знищених нацистами в урочищі Сосонки.

Під час мітингу-реквієму заступник Рівненського міського голови Андрій Грещук, із 6 по 9 листопада 1941 року кожен другий мешканець Рівного опинився у цій братській могилі. Це були євреї, котрі перед початком Другої світової війни становили більшу половину городян, повідомляє Радіо Свобода.

Через масштаб людиновбивства Сосонки називають рівненським «Бабиним Яром». Це одна з наймасовіших злочинних акцій Голокосту, які за роки Другої світової лише на Рівненщині забрали життя понад 100 тисяч невинних людей.

Упродовж попередніх років Товариство єврейської культури і влада намагалися припинити осквернення меморіалу. Адже час від часу невідомі робили тут підкопи з метою віднайти в могилі цінні речі, які належали розстріляним. Нині меморіал впорядкований, однак на його постійну охорону місту традиційно бракує коштів.

Щороку на це місце збираються нащадки тих небагатьох євреїв, кому дивом вдалося вціліти, а також їхні рятівники, яким присвоєне почесне звання «Праведник народів світу».

Керівник Рівненського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ошер» Геннадій Фраєрман відзначив, що цьогоріч жалобні урочисті з приводу 70-х роковин трагедії відбулися за участю великої кількості людей.

«Тут знаходяться люди різних національностей, і чим більше ми будемо так спілкуватися, тим меншою є небезпека повторення того, що відбувалося в Сосонках», – наголосив Геннадій Фраєрман.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ